Толпа јапонски мажи и жени излегоа на улиците во својата долна облека за да ги покажат своите тетоважи во стилот на Jакуза, во целост, на еден од најпопуларните фестивали во Токио.

Фестивалот Сања Мацури, во северното предградие на Токио, Асакуса добил околу 2 милиона посетители на улиците на годишна прослава на основачите на локалниот храм Сенсоџи.

Секоја година парадата на верниците ги носи преносливите светилишта или „микоши“ низ населбата за тридневниот настан, кој датира од времето на Едо. И покрај тоа што е еден од традиционалните фестивали во градот, Сања Мацури има репутација за „расипаност“ и дава ретка можност за инаку различни делови од општеството да се мешаат и да комуницираат.

Меѓу нив се и легиите на мажи и жени кои често се поврзуваат со Јакуза, познатиот синдикат на организираниот криминал на Јапонија. Орнаменталните тетоважи на Јакуза често го покриваат целото тело од зглобовите до зглобовите и до јаката, каде што нагло застануваат – дозволувајќи им на членовите на бандата да ги скријат елаборираните дизајни под нивната облека.

Немало таква дискреција во играта на Сања Мацури, бидејќи мажите оделе по улиците во сумо долна облека и сандали.

Многумина имале ленти со нететовирана кожа по средината на нивното торзо, овозможувајќи им да ги раскопчаат своите кошули во секојдневниот живот без да ги откријат тетоважите – или какви било криминални импликации кои можат да бидат поврзани со нив.

Жените со тетоважи исто така излегле на улицата за да ја покажат уметноста на нивното тело. Тетовирањето се смета за обред на премин во Јакуза, со слики од самураи, змејови и риби меѓу некои од популарните дизајни.

Фестивалот и парадата на Сања Мацури, која се одржува третиот викенд на мај секоја година, е наменета да донесе среќа, благослов и просперитет на областа Асакуса и нејзините жители.

Сподели на Facebook
пати видено