Кампањата, насловена WWF Јапонија – Население од Пиксели, покажува колку се близу животните до истребување со тоа со колку пиксели се прикажани. Сликите се составени од исто толку пиксели колку што останале животни од тој вид.

Создадена е од агенцијата Хакухдо C&D / Токио и била „дете“ на креаторите, Нами Хошино, Јошикики Миками и дизајнерот Казухиро Мохизуки. Нивната моќна работа дури инспирираше и за понатамошниот проект на JJSmooth44, насловен „Сите пиксели“. Секој пиксел е едно животно и колку се поголеми пикселите на сликата, толку е животното поблизу до истребување.

Африканско диво куче. Се проценува дека има меѓу 3000 и 5500

Амур Леопард. Се проценува дека има околу 60

Амур Тигар. Околу 450 останати

Азиски слон. Се проценува дека има меѓу 40000 и 50000

Бенгалскиот тигар. Околу 2500 останати

Црн носорог. Околу 5000 живи

Синиот кит. Се проценува дека има меѓу 10000 и 25000

Бонобо. 10000 и 50000 останати

Борнејски мал слон. Околу 1500 преостанати

Шимпанза. Помеѓу 172700 и 299700 преостанати

Галапагос Пингвин. Околу 2000 преостанати

Џиновска панда. Околу 1864 живи

Зелена морска желка. 3000 и 5500 преостанати

Индиски слон, проценето меѓу 20000 и 25000 преостанати

Индохинејски тигар. Од 600 до 650 преостанати

Јаван носорог. Околу само 60 живи примероци од видот

Сподели на Facebook
пати видено