Секогаш е забавно да се види животно во неговата природна животна средина, но да се видат илјадници од нив е навистина хипнотизирачки и фасцинантно. Секоја години илјадници птици, цицачи, риби, рептили и други суштества мигрираат насекаде околу светот од различни причини. Како знаат каде да одат? Иако годишните времиња и температурите се одлучувачкиот фактор, целиот механизам сѐ уште не е разбран во целост. Овие преселби причинуваат невообичаени глетки – гранките на дрвјата се виткаат под тежината на птиците и пеперутките кои летаат од Аљаска до Нов Зеланд без да запираат. Животните не се преселуваат ни само на различни географски ширини и должини; некои риби мигрираат до различни длабочини во морските води.

1. Раи крај брегот на Долна Калифорнија

zvn01

2. Бел ибис

zvn02

3. Фламинга на полуостровот Јукатан

zvn03

4. Светулки во Јапонија

zvn04

5. Манти во Долна Калифорнија

zvn05

6. Вилороги антилопи во Канада

zvn06

7. Кралски пеперуги во Мексико

zvn07

8. Бели пеликани во Мисисипи

zvn08

9. Моржови во Свалбард

zvn09

10. Жерави над езерото Хула, Израел

zvn10

11. Големата миграција на диви животни преку реката Мара во северен Серенгети

zvn11

12. Кралски пеперуги во Мексико

zvn12

13. Афрички буфала

zvn13

14. Црвени ракови на Божиќниот Остров

zvn14

15. Златни медузи во Палау

zvn15

16. Мрестење во Тејлор Крик, Калифорнија, САД

zvn16

17. Коњски антилопи, Намибија

zvn17

18. Пеперутки во Тукабака, Боливија

zvn18

19. Големи лилјаци во Замбија

zvn19

20. Скакулци на Мадагаскар

zvn20

Сподели на Facebook
пати видено