Ние често потценуваме колку е навистина огромен и прекрасен светот. Постојат племиња и заедници на луѓе, со свои уникатни и споделени традиции, во земји и региони за кои никогаш не сте слушнале.

Британскиот фоторепортер Џими Нелсон споделува приказни за некои од најизолираните племиња во светот преку фотографии. Тој исто така помага да се финансираат проекти низ целиот свет кои им даваат на овие домородните култури платформа за споделување и славење на нивната култура и приказни.

1. Хули вдовиците во провинцијата Хела во Папуа Нова Гвинеја се украсуваат да личат на духови.

2. Чад е земја со чиста убавина, единствена гордост и длабоки бои.

3. За луѓето од регионот Чари-Багурми, убавината е важна и за мажите и за жените!

4. Традиционално, жените од Маркиските Острови носат обетка на едното уво за да го покажат својот брачен статус: десно за брак, лево за сингл.

5. Дури и децата, како овие деца од планината Босави, можат да ви остават впечаток.

6. Прекрасни мустаќи се вистинско достигнување за мажите од племето Рабари во Индија.

7. Овој костим е дел од племенската облека на луѓето од Папуа Нова Гвинеја.

8. Овие тетоважи на лицето се нарекуваат Та моко и со гордост ги носат мажи од Маори во Нов Зеланд.

9. Ова момче е дел од Јали луѓето од Индонезија.

10. Луѓето од Калули на планината Босави носат бели пердуви од какадуата ловени од нивните предци.

11. Папуа Нова Гвинеја е позната по своите воини од племето Калули.

12. Овие облеки се носат за фестивалот Геревол од мажите на Водабе.

13. Луѓето од Маори на Нов Зеланд прават мешавина од културите.

14. Водабе се анимисти, кои ги поврзуваат духовите со природни феномени.

15. Еве еден човек од племето Масаи во Танзанија. Тој носи пердуви од ној.

16. Овој горд ловец припаѓа на Јакутија, Сибир. Тие веруваат дека да се биде добар ловец значи не само земање од природата, туку и давање.

17. Се вели дека луѓето од Индија Ладак имаат култура слична на Тибет.

18. Кога станува збор за изгледот Хули Вигмен, тие често си ги уредуваат косите меѓусебно.

19. Непалската облека е под влијание на облеката во многу блиски земји како Индија, Пакистан, Бангладеш и Шри Ланка.

20. Овој човек доаѓа од Маркиските Острови на Француска Полинезија чија култура е позната по своите дрвени резби.

Во случај да се прашувате, ова е фотографијата на самиот г-дин Нелсон.

Сподели на Facebook
пати видено