Да претпоставиме дека луѓето научиле да дишат во вселената без специјална опрема и дека најдовме начин да стигнеме до било која планета во Сончевиот систем. И покрај фактот дека оваа информација не е веројатна да биде практична во блиска иднина, да разгледаме како некое лице би се чувствувало на различните планети во нашиот сончев систем без никакви заштитни уреди.

И, гледајќи ги големите амбициозни планови на Илон Маск, кој знае, можеби ќе започнеме со патување низ вселената порано отколку што очекуваме.

Меркур

Ако некогаш сакате да ја посетите оваа планета и да избегнете непријатни последици, треба да поставите тајмер. Температурните промени на Меркур се апсолутно луди, денот може да достигне 426ºС, додека во текот на ноќта се спушта до 143ºС. Меркур ротира релативно бавно, така што за да преживеете, сè што ви треба е само да го фатите моментот кога дневната температура се менува на ноќната температура, нешто удобно помеѓу 426ºС и 143ºС.

Но, како и да е таму би издржале најмногу 90 секунди.

Венера

Ако некогаш би имале шанса да стапнете на Венера, ќе имате само една секунда за да уживате во неа. Патем, користењето на зборот „уживате“ беше малку саркастичен, затоа што е тешко да се каже со целосна самодоверба, што точно би ве убило на крајот на таа една и единствена секунда. Атмосферата на оваа планета е 98% јаглерод диоксид и притисокот е 90 пати поголем отколку на Земјата, плус целата нејзина површина е покриена со густа облачност и врне сулфурна киселина. Покрај тоа, температурата достигнува над 400ºС.

Марс

Иако Марс е првиот кандидат за вселенска колонизација, најдолго време што би можеле да останете на оваа планета е околу 80 секунди. Неговата атмосфера е 95% јаглерод диоксид. Марс е многу студен, а просечната температура е -30ºС.

Јупитер

Најголемата планета во Сончевиот систем ќе биде пријателски настоена кон вас само една секунда. И тогаш овој гигант ќе ве шокира со своите бесни ветрови и урагани со кои човечкото тело едноставно не може да се справи. Планетата е опкружена со гасен свет кој во основа е составен од водород и хелиум. Покрај тоа, луд вител крева загреана маса на гас на површината на планетата која формира кристали и креира снег од амонијак и невозможно е да се замисли како некој би можел да го издржи овој луд токсичен коктел.

Сатурн

Ова е уште еден вселенски гигант кој ќе ви овозможи да останете на него помалку од една секунда. Освен гасните облаци, Сатурн постојано има многу силни ветрови кои можат да достигнат 1800 км на час. Сатурн создава такви луди торнада на неговата површина што ниту едно живо суштество дури нема да има време да трепне пред да се претвори во космичка прашина.

Уран

Оваа планета е покриена со топла мешавина од вода, амонијак и метан. Всушност, не можеме да кажеме колку долго би можеле да останете на оваа планета затоа што нема да имате време ниту да слетате таму, скоро веднаш ќе се растворите во таа луда мешавина. Затоа, едноставно нема ниту една секунда за преживување.

Нептун

Времето на човекот на оваа планета е помалку од секунда. Ужасните услови ќе уништат кој било предмет и тоа повторно со супер силни ветрови. Застрашувачкиот ветер на Нептун понекогаш може да биде и побрз од брзината на звукот. Не се потребни повеќе коментари.

Сподели на Facebook
пати видено