Многу години луѓето не можеа ниту да препостават како животните го гледаат светот. За среќа, неодамнешните научни истражувања откриваат неверојатен свет на разновидност на видот низ животинското кралство.

На пример, мозокот на водното коњче работи толку брзо што гледа во бавно движење, змиите примаат инфрацрвени сигнални топлински сигнали од топли предмети, со што го детектираат нивниот плен, додека коњите и зебрите имаат очи вперени настрана, овозможувајќи им да имаат периферна визија и да избегаат од опасност кога е потребно. Покрај ова, инсектите користат сложени очи, направени од илјадници ситни леќи кои изгледаат како шеќерна шема. Затоа, не изненадува што животните се разновидни во својот вид, но еден вид во животинското царство се издвојува најмногу – птиците.

Птиците се бизарни суштества кога навистина ќе ги погледнете подобро. На пример, дали знаевте дека пингвините можат да препознаат само солени и кисели вкусови? Или, оние птици од Палила, родени во Хаваи, се хранат со семето на растението māmane, кое содржи ниво на токсини што лесно би убиле кое било друго мало животно? Или, пак, се смета дека гулабите се најдобри во откривањето на бојата од кое било животно на Земјата и честопати се користат во мисии за пребарување и спасување?

Графиката го споредува опсегот на човечкиот спектар со птицата. Бидејќи птиците се тетрахромци, тие гледаат четири бои: УВ, сина, зелена и црвена, додека ние сме трихромат и можеме да видиме само три бои: сина, зелена, црвена. Имајте на ум дека магента УВ „боја“ што е прикажана овде е избрана да ја направи видлива за нас луѓето, таа е „лажна боја“, бидејќи според дефиницијата УВ-светлината нема боја.

Џон Смит, орнитологот, објаснува дека птиците имаат неверојатна способност да видат целиот спектар на бои што се невидливи за нас, луѓето. Уште во 2007 година, научниците, со помош на спектрофотометар, ги анализираа боите на 166 видови на северноамерикански песнопојни птици, кои немаа очигледна физичка разлика помеѓу половите.

Од гледна точка на човекот, во 92% од видовите, машките и женките изгледаат идентични. Како и да е, студијата покажа дека овие птици имаат бои што се едноставно невидливи за нашето око, според кои тие ги разликуваат своите полови.

На пример, машкиот Чет со жолти гради има жолта града (прилично очигледна), но неговите потенцијални љубовници или ривали, исто така, гледаат ултравиолетови пердуви на градите што го издвојуваат од женските видови.

Сподели на Facebook
пати видено