Пабло Пикасо сликал портрети од неговата сопруга, руската балерина Олга Хохлова цели 17 години. На почетокот на нивната приказна, уметникот ја сликал Олга на реалистичен начин, но поблиску до крајот на нивната врска, Пикасо почнал да го користи својот надреален стил, па затоа е тешко да се разбере дали портретите што подоцна биле насликани се од истата жена .

Исто како и за Пикасо, моделите на големите уметници биле нивните љубовници, музи и сопруги. Но, како навистина изгледале овие жени во реалниот живот?

Аделе Блох-Бауер, модел на Густав Климт

Џена Хјебатерн, сопруга модел на Амедео Модиљани

Сузан Валадон, била модел на Огист Реноар, Анри де Тулуз – Лотрек и други

Актерка Жан Самари, модел на Реноар

Џејн Аврил, модел на Анри де Тулуз – Лотрек

Актерката Сара Бернхарт од Алфонс Муха

Гала Дали (Елена Диаконова), сопругата, музата и модел на Салвадор Дали

Лидија Корбет модел на Пабло Пикасо

Олга Хохлова (кога се омажи за Пикасо), сопругата и моделот на Пикасо

Жаклин Роке, сопругата и модел на Пабло Пикасо

Лидија Делекторска, модел на Анри Матис

Бела Розенфелд, сопругата на Марк Шагал и модел

Џејн Морис муза на Прерафаелитско братство

Сподели на Facebook
пати видено