„Нуркање во земја“ е ритуал што го изведуваат мажите од јужниот дел на островот Пентекост, Вануату. Овој претходник на банџи скок е прилично пожесток од современата верзија. Тука мажите скокаат од дрвени кули од околу 20 до 30 метри, со две лози, завиткани околу глуждовите, што може и да се види во видеото подолу.

„Нуркањето“ се врши без никаква заштитна опрема, освен лозата. Традицијата постепено се развила и во туристичка атракција. Според Гинисовата книга на рекорди, g-силата што ја искусуваат оние што се наоѓаат на најниската точка во нуркањето е најголемото искуство во не-индустријализираниот свет од страна на луѓето.

Потеклото на копненото нуркање е опишано во една легенда за жена која била незадоволна од нејзиниот сопруг Тамали (или некоја варијација на името). Понекогаш се тврди дека жената била вознемирена што нејзиниот сопруг бил премногу енергичен во врска со неговите сексуални желби, па затоа таа се стрчала во шумата.

Нејзиниот сопруг ја следел, а таа се качила на дрво. Мажот се качил по неа, а таа ги врзала глуждовите со лозите, скокнала и преживеала. Нејзиниот сопруг скокнал по неа, но не ги врзал нозете и загинал.

Првично, жените тоа го правеле во чест на жената која го сторила тоа, но мажите не биле задоволни да ги гледаат своите сопруги во такви позиции, па затоа го земале спортот за себе, и постепено се префрлиле од дрвја на специјално дизајнирани дрвени кули.

Селаните веруваат дека нуркањето може да го подобри здравјето и силата на нуркачите. Успешното нуркање може да ги отстрани болестите и физичките проблеми поврзани со мократа сезона. Нуркањето се смета за израз на машкоста, бидејќи покажува смелост што е поврзано со бхахри или воин.

Доколку сакате добра акција или пак забегани и жестоки случки само за најхрабрите читатели, тогаш посетете го каналот Жестоко. Предупредување: Содржините може да ве вознемират!

Сподели на Facebook
пати видено