Од училишните денови сите сме запознаени со стандардната карта на светот. Дали ја замислувавте на поинаков начин? Ако не, тогаш Макс Розер веќе го направил ова за вас.

Тој ја формирал картата не врз основа на големината на територијата на секоја земја, туку врз основа на густината на населението. Како резултат на тоа, добил прилично чуден демографски картограм.

Русија и Кина

Секој знае дека Русија е најголемата земја во светот. Сепак, на мапата на Макс Розер, таа не изгледа толку импресивно, може дури да биде поврзана со неколку европски земји.

Индија и Саудиска Арабија

Најголемата во Азија во однос на измерениот показател била Кина (1.415 милијарди луѓе) и Индија (1.354 милијарди). И Саудиска Арабија, и покрај нејзината прилично голема област, станала споредлива со Узбекистан (со површина од 447,400 км² и население од 32,3 милиони жители).

Шпанија и Шведска

Шпанија на мапата на Розер ги зема контурите на Украина (со површина од 603.549 квадратни километри и население од 44 милиони луѓе), додека Шведска значително се намалува и станува слична на Белорусија (површина – 207.600 km², население – 9.5 милиони).

Германија и Финска

Германија на картата на Макс се совпаѓа со Турција (со површина од 783.563 км² и население од 81.9 милиони луѓе), а Земјата од илјада езера – со половина од сончевата Португалија (површина – 92.082 km², население – 10.3 милиони луѓе).

САД и Канада

Како што гледаме, САД и Канада се значително различни во однос на областа, ако ги споредиме во однос на населението. Канада станува со иста големина како и американската држава Калифорнија (со површина од 423.970 km² и со популација од 39.6 милиони).

Мароко и Западна Сахара

Погледнете ги овие соседи – Западна Сахара и Мароко. Според бројот на жители на Западна Сахара кој изнесува 0,6 треба да има површина од 1.862 km².

Сподели на Facebook
пати видено