Ное изградил арка за животните на Земјата за да избега од поплавата. Денес ние ги чуваме нашите семиња во сефот Свалбард во случај на глобална катастрофа. Што ако оваа идеја е проширена за да ги покрие сите највредни уметности, пронајдоци и идеи на човештвото, како и примероци од нашиот природен свет? Го чуваме знаењето за човештвото во библиотеките. Ние ја чуваме нашата уметност во музеи и галерии и ги снимаме и репродуцираме нашите животи дигитално. Ако наследство е нешто вредно за да се пренесе, треба да бидеме подобро ангажирани на оваа тема.

Кога орбиталната конструкција започнала на ISS Legacy X во 2019 година, тоа беше природно продолжување на овие идеи. Заштита. Архива. Колекција која ги зачувува и ги споредува достигнувањата на човештвото и разновидноста на природниот свет и бара од нас да се спротивставиме на сложените односи меѓу двете.

Иако бесценета, нашата вистинска надеж за Наследството X останува дека никогаш нема да треба да го користиме.

Сподели на Facebook
пати видено