Без разлика дали е резултат на припитомување или работа на природата, животинското царство секогаш се развива.

Додека некои животни, иако еволуирале, можеби изгледаат слично на нивните предци, други драстично се променија до степен до кој можеби дури и не се препознаваат како роднини.

Домашни овци

Муфлон се смета за предок на домашните овци. Како резултат на оваа еволуција, денешните овци се многу помали од нивните предци. Белата боја на овците е резултат на селективно одгледување, бидејќи белата боја лесно се бои.

Домашни свињи

Повеќето домашни поросни свињи потекнуваат од диви свињи. Археолошките докази покажуваат дека свињите биле пипитомени уште во 13.000-12.700 година п.н.е.

Крави

Научниците сметаат дека Туровите, исчезнати големи диви видови на говеда кои живеат во Европа, Азија и Северна Африка, се предци на домашниот добиток. Експертите исто така го сугерираа како предок на модерниот европски бизон.

Жирафи

Најблискиот познат роднина на жирафите е сега изумрениот Самотериум. Анатомијата на Самотермиум покажува транзиција кон вратот сличен на жирафа. Самотериумот, која се движел околу шумите во Евразија пред околу 7 милиони години, имал долг врат, околу еден метар – околу половина од должината на денешните жирафи. Широко се верува дека недостигот на храна во близина на земјата довел до издолжување на вратот.

Коњи

Денешниот коњ еволуирал од Еурохипус. Еурохипусите биле ниски суштества од 30-60 см и тежеле околу 10 кг. Еволуцијата се случила поради промена на храната и потребата да се развие поголема брзина за да се избега од предаторите.

Слонови

Научниците веруваат дека Моеритериум, мочуришно животно, слично со нилскиот коњ е предок на слонот.

Зајаци

Предците на зајаците не изгледале како нив. Наместо тоа, Нуралагус, кој сега универзално се смета за предок на зајакот, бил околу 6 пати потежок од современиот зајак. Тие исто така не биле толку агилни и не можеле да скокаат.

Птици

Обратниот генетски инженеринг и проучувањето на фосилните записи обележуваат дека денешните птици се современи диносауруси со перја, кои се развиле во текот на доцниот Јура период. Интересно, најблиските живи роднини на птиците се крокодилите.

Делфини

Делфините се поврзани со Индохиус изумрено копнено животно, од кое се разделиле пред 48 милиони години. Ова животно со големина на ракун или домашна мачка, покажувало знаци на прилагодување кон водниот живот.

Ајкули

Ајкулите се мистериозни суштества и не се знае многу за нив или како тие еволуирале. Меѓутоа, во многу научни кругови Хеликоприон се смета за нивниот предок.

Планинска улулајка (Кафеав був)

Кафеавите утки се пример за тоа како климатските промени ја принудуваат еволуцијата. Во минатото имало повеќе во сиво-бела боја, но денес се кафеави, затоа што се обидуваат да се прилагодат на природата, за да можат да се камуфлираат.

Сподели на Facebook
пати видено