Четири дена на работа, три дена одмор, целосна плата: Вработените во „Мајкрософт“ во Јапонија имаа добро лето. Во текот на август годинава, Мајкрософт Јапонија испроба експеримент.

Наречен „Предизвик за избор на работа-живот лето 2019 година“, на сите 2.300 вработени им беа дадени пет петоци во низа без никакво намалување на платата.

Како резултат, технолошкиот гигант доби некои големи придобивки: трошоците за електрична енергија паднаа за 23%, но што е најважно од сè, продуктивноста беше зголемена за масивни 40%.

Поради подолг викенд, за време на експериментот беа испечатени 59% помалку страници хартија. Временските состаноци беа исто така намалени од 60 минути на 30, при што дискусиите преку Интернет беа охрабрени како алтернатива за лице в лице; Мајкрософт Јапонија претходно рече дека често нема причина средбите да траат еден час.

„Работете кратко време, одморете се добро и научете многу. Сакам вработените да размислуваат и да искусат како можат да ги постигнат истите резултати со 20% помалку работно време.“, вели претседателот на Мајкрософт и извршен директор на Мајкрософт Такуја Хирано.

Работниците во компанијата исто така станаа големи фанови на експерименот, дури 92% од вработените го сметале за одличен. Иако експериментот беше само пилот-проект и нема индикации дали тие ќе усвојат четиридневна недела, има планови да спроведат уште една итерација на предизвикот оваа зима.

Ова не е прв пат четиридневната недела да се покаже како позитивна промена. Во 2018 година, компанијата за управување со доверба во Нов Зеланд, Perpetual Guardian, одржа сличен експеримент. Компанијата откри дека предизвика 20% пораст на продуктивноста на вработените и 45% зголемување на билансот на работниот век на вработените. Минатиот октомври, компанијата одлучи трајно да ја донесе политиката.

Сподели на Facebook
пати видено