Триесетгодишниот Кевин Џоргесон и триесет и шестгодишниот Томи Калдвел ќе се искачат на најтешката планинарска рута во светот користејќи ги единствено своите раце и нозе.

Се искачуваат на Ел Капитан, 914-метарска гранитна грамадаа во Јосемитскиот национален парк во Калифорнија. На монолитот досега се имаат искачено многу луѓе, но тие одат по патеката Дон Вол, која од многумина се смета за најдолгата и најтешката патека за слободно качување.

Џоргесон и Калдвел се качуваат со јажиња, но тие служат единствено за да ги заштитат од паѓање, не и како помошно средство при качувањето. Острите камења на карпестиот ѕид им ги сечат прстите, поради што од време на време се одмораат неколку дена во нивните шатори кои висат стотици метри над земјата, додека да им закрепнат рацете.

pl01

pl02

pl03

pl04

pl05

pl06

pl07

pl08

pl09

pl10

pl11

pl12

pl13

pl14

pl15

pl16

pl17

pl18

Хероите на нашето време не се политичарите и богаташите, туку обичните луѓе со своите мали, но големи подвизи. На каналот Победници, хероите на нашето време се на прво место.

Сподели на Facebook
пати видено