Древен мост, покриен со мов, е совршено надополнување на секој рурален или речен амбиент. Овие стари и мистериозни сводести мостови се начин на кој човекот ги скротувал пејзажите кои се инаку нескротливо диви.

Интересно е тоа што сводот се одржува на место само преку неговата сопствена тежина – камењата кои се потпорници на сводот не би можеле да стојат на своето место без камењата над нив кои ги натежнуваат. Па така, иако се навистина ефективни и издржливи, процесот на градење на овие градби бил сложен.

Тој вообичаено се состоел од конструкција на целосна дрвена рамка под мостот, врз која се потпирал сводот се додека да се изгради остатокот од мостот околу него.

Ако и вие имате фотографии од прекрасни стари мостови како овие, слободно додадете ги на нашата листа!

1. Ракоц Бруке, Германија

01

 2. Ѓаволски мост (Ардино), Родопи, Бугарија

02

3. Хуангшан, Анхуи, Кина

03

4. Пиндос, Грција

04

5. Водопадите Латефосен, Норвешка

05

6. Месечевиот мост, Тајпеј, Тајван

06

7. Мулертал, Луксембург

07

8. Ронда, Малага, Шпанија

08

9. Мултнома Фолс, Орегон, САД

09

10. Горж Деларуз,  Швајцарија

10

11. Гленфинански виадукт, Шкотска

11

12. Карбриџ, Шкотска

12

13. Гастелугаче, Шпанија

13

14. Стари Мост, Босна и Херцеговина

14

15. Рут Бриџ, Индија

15

16. Хермитаџ Бриџ (Испоснички мост), Шкотска

16

17. Понте Гобо, Италија

17

18. Толимор. Велика Британија

18

19. Мостот над реката Мерсед, Јосемити, САД

19

20. Гапстоу Бриџ, Њујорк, САД

20

Сподели на Facebook
пати видено