„Црната Сабота“ во Австралија однесе 173 животи. Страшните пожари беснееја низ земјата и најмногу страдаа земјоделците во руралните предели.

Еден преживеан од „Црната Сабота“ чиј дом беше единствениот кој не изгоре во целата околина, бидејќи тој нелегално ја расчисти својата земја, вели дека на сопствениците на имот треба да им се дозволи да ги преземат работите во свои раце, ако властите не постапуваат така.

Лиам Шахан расчисти дрвја и грмушки на 100 метри од неговиот дом во ридовите во Страт Крик, во централна Викторија, во 2002 година за да создаде заштита од пожар доколку дојде до тоа. Додека г-дин Шехан сметал дека тоа е одлука донесена со „здрав разум“, тамошниот совет не мислел така, носејќи го на суд каде казните и правните трошоци му земале од џеб 100 000 долари.

Сепак, неговата одлука за расчистување на земјата беше оправдана на 9 февруари 2009 година, кога неговиот имот сè уште стоеше откако пожарите во Црна сабота го уништија малиот град. Г-дин Шехан цврсто верува дека ако не направил сопствено „нелегално“ намалување на опасноста пред Црна сабота, неговото семејство ќе умрело. Ова го тврди затоа што сите негови соседи ги загубиле домовите, фармите и животните, а имало и загинати луѓе.

Во Австралија пожарите не се нешто необично и Лиам вели дека неговата цел не е да се уништат дрвјата и шумите, туку да се направи еден параметар за да можат луѓето кои живеат тука да се чувствуваат побезбедно, без да треба да плаќаат огромни казни на државата.

Сподели на Facebook
пати видено