Њујорк е полн со бездомници, и како и во сите големи градови, другите луѓе најчесто минуваат крај нив без да воопшто да ги забележуваат. Но еден човек решил да направи мала промена преку едноставен, но неверојатен чин на љубезност.

Дење Андре МекДонел работи во тренди продавницата Атриум во Сохо, продавајќи облека на купувачи со префинет вкус. Ноќе раздава подарени обувки на тие коишто не ни сонуваат да поседуваат нов пар.

Андре решил да го создаде добротворното движење наречено „Ова е од срце“.

pat01

Секој ден го поминува патот од Сохо до Гранд Централ и Јунион Сквер за да ги раздели донираните патики на бездомните луѓе.

pat02

Замислата му дошла на ум после еден натпревар во кошарка со пријателите пред неколку години.

pat03

Андре видел бездомник без никакви обувки на нозете и, трогнат од глетката, решил да му ги даде неговите сопствени патики.

pat04

„Кога зачекорив понатаму, го почувствував чакалот под сопствените нозе и тогаш си помислив дека мора да има начин да сторам нешто повеќе од ова“.

pat05

Денес тој добива тони донации од други добродушни њујорчани.

pat06

Дури одвојува и време да го испере секој пар, трошејќи околку 50-60 долари неделно во перална.

pat07

Неговата единствена цел е на тие на коишто им треба помош да им помогне полесно да чекорат во нивните животи, кои и така не биле многу нежни со нив.

pat08

Сподели на Facebook
пати видено