„Не ми зборувај дури не си го испијам кафето“

Тоа е реченица која на сите ни е позната, а можеби и лично сте ја кажале или слушнале од некои луѓе. За таквите велиме дека се зависници од кафеин. Кoфеинот има најразлични ефекти врз телото; некои се добри и полезни, но другите се штетни за здравјето. Сепак, кафето е дел од нашето секојдневие, па така би било добро ги знаете овие нешта за него.

1. Доброто: кoфеинот во мали дози ја зголемува будноста и го намалува заморот.

kafe01

2. Лошото: кoфеинот може да го зголеми крвниот притисок кај нередовните корисници. Високиот крвен притисок се поврзува со ударите и церебрално-васкуларните заболувања.

kafe02

3. Доброто: кoфеинот го забрзува метаболизмот

lafe03

4. Лошото: кoфеинот може да ја намали моторната способност (на пример да предизвика треперење на рацете)

kafe04

5. Доброто: кoфеинот се поврзува со намалениот ризик за заболување од Паркинсонова болест и кафето се проучува како можно средство за лекување на симптомите на истата.

kafe05

6. Доброто: кафето може да биде извор на здрави антиоксиданси.

kafe06

7. Лошото: кoфеинот може да го зголеми лачењето на кортизол и да го намали имунитетот што може да доведе до кардиоваскуларни заболувања.

kafe07

8. Доброто: кoфеинот може да го намали ризикот на заболување од дијабетес тип 2.

kafe08

9. Лошото: кoфеинот може да го зголеми проблемот со несоницата.

kafe09

10. Доброто: кoфеинот го зголемува нивото на невротрансмитерите како норадреналин, ацетилхолин, допамин, серотонин, адреналин и глутамат.

kafe10

11. Лошото: кoфеинот предизвикува зависност. Апстиненцијата од кoфеин може да предизвика главоболки, замор и намалена будност.

kafe11

12. Доброто: кoфеинот може да ја зголеми ефективноста при разложувањето на некои лекарства против болки, особено на тие против мигренаи главоболка.

kafe12

13. Лошото: високата доза на кoфеин (300 mg или повисока) може да предизвика анксиозност.

kafe13

Сподели на Facebook
пати видено