Во ера пред компјутерите да станат наша главна форма на комуникација, невидливото мастило беше омилен начин да се пренесат информации без да се привлече несакано внимание. Можеби секогаш било вообичаено во детективните приказни отколку во реалниот живот, но било лесно да се направи дома.

Идејата може да биде помалку важна во популарната култура со зголемувањето на информатичката технологија, но флуоресцентните мастила што можат да се прочитаат само под ултравиолетово светло се во зголемена побарувачка за безбедност на документи.

Традиционалните домашни невидливи мастила можеби биле одлични за рачно напишаното писмо што им кажувала на луѓето каде да бараат, или на кого да внимаваат, но печатењето долги документи е нешто друго. За сите улоги што ги играат компјутерите, „Хартијата сè уште игра доминантна улога во складирањето на информации“, се вели во новата студија во списанието Matter.

Премачкувајќи ја хартија со манган комплекс истражувачи од Нанџинг универзитетот ја претворија во еден вид „пиши-бриши табла“. Означувањето се врши со вода, најевтиниот и најеколошкиот медиум, нанесен со млазен принтер. Сè што е отпечатено, е невидливо под обична светлина, но се открива себеси кога е осветлено во ултравиолетово, поточно на 254 нанометри, бранова должина.

Откако ќе се прочита пораката, лесно е да се спречи да падне во погрешни раце. Наместо да ја запалиме пораката (а камоли да ја сецкаме), сушењето на хартијата со фен во период од 15-30 секунди не само што ја брише пораката, туку остава хартијата да биде подготвена да се отпечати повторно.

Како и сите безбедносни процедури, производот има слаба точка. Ако хартијата отпечатена со тајна порака падне во погрешни раце, под услов да ја препознаат очигледно празната страница и да се свесни за технологијата, тие веројатно ќе можат да блеснат соодветна ултравиолетова светлина на материјалот и да ја откријат нејзината тајна.

За овие случаи тие отишле чекор напред, комбинирајќи соодветна облога со магнезиум хлорид и мастини од бромид магнезиум, кои се невидливи и под сончева светлина и со УВ. Во овие случаи, само за време на фотолуминисценција, чија достапност е ограничена, ќе се открие скриениот текст.

Сподели на Facebook
пати видено