За да започнете со добри дела, понекогаш доволно е да напишете само еден твит и едноставно да не останете рамнодушни. Тоа неодамна ѝ се случило на девојка по име Лилја, која живее во градот Новосибирск.

Запознајте ја Лилја. Таа се забавувала со своите пријатели на терасата на барот, кога ѝ се случила оваа приказна.

Еден бездомник со стап ѝ пришол на девојката и ѝ побарал нешто ситно. Лилја одлучила да поразговара со него и да дознае што му се случило. Човекот се претстави себеси како Сергеј и рекол дека работел како заварувач на 6-то ниво, што значи дека тој е добар специјалист.

Сергеј изгледал како да има 55-60 години. Човекот рекол дека се здобил со сериозна повреда на нозете на работа и завршил во болница 7 месеци. Во болницата Сергеј го посетувала неговата сопруга која му ветила дека ќе се грижи за него кога ќе излезе. Но, сè се покажало поинаку: додека бил лекуван, неговата сопруга и тешта го препишале станот на свое име. Значи човекот останал на улица.

Лилја го прашала дали тој е подготвен повторно да работи. Сергеј одговорил дека би сакал и затоа девојката објавила пост на Твитер за да му помогне на бездомникот.

Луѓето почнале активно да го споделуваат твитот, и наскоро се покажало дека пријателката на Лилја може да помогне да се најде место за живеење и работа за Сергеј.

Тие успеале да стапат во контакт со човек кој изнајмува колиби. Таа го довела Сергеј во новото место на живеење, му нашла патерица за движење, го нахранила, му понудила да се искапе и да го спие во кревет.

Сопственикот, исто така, рекол дека му се потребни квалификувани заварувачи и тој ќе се обиде да му помогне со работа што е можно поскоро. Девојката веднаш споделила со претплатниците слики од местото на настанот и ветила дека ќе ја следи судбината на Сергеј.

Интернет корисниците успеале да соберат скромна сума на парични средста за да му ги купат најосновните работи за живот на човекот. Следниот ден, Лилја го посетила својот нов пријател и ја објавила неговата слика. Еве колку успеал да се смени овој човек за само 1 ден.

Многумина биле изненадени од потегот на девојката и почнале да ѝ даваат комплименти во коментарите. Бил потребен само еден ден за да го смени животот на човекот на подобро и да му даде шанса да почне одново, дали ова е причина за восхит?

Сподели на Facebook
пати видено