Витилиго е болест која зафаќа скоро 3 милиони Бразилци и се состои од губење на бојата на кожата во одредени области на телото.

Иако постојат бројни третмани за борба против состојбата, најтежок аспект за справување се предрасудите на другите луѓе кон оние кои страдаат од тоа.

Жао Станганели, сега 64 години, почнал да покажува знаци на витилиго на 38 години. Работел во индустријата за гастрономија, но, поради срцев проблем, неговиот живот радикално се променил од минатата година.

Сепак, Жао не дозволи оваа пречка да стави ограничувања во неговиот живот. Тој реши да развие хоби за да го задржи умот здрав, активен и среќен. И така, заедно со неговата сопруга Марилена, тој реши да научи да плете.

Тој призна дека не била лесна задача, па дури и размислувал да се откаже, но одлучил да истрае. После 5 дена, тој веќе ја плетел својата прва кукла.

Ова не е активност што ќе им одговара на сите, бидејќи може да предизвика калуси на прстите, како што објаснува Жао, и тоа ги иритира некои луѓе. Сепак, откако ќе се навикнете, не сакате да престанете.

Тој вели дека неговата првична идеја била да направи кукли за неговата внука и дека сакал да направи нешто прилично специјално, така што таа секогаш ќе го памети.

Тој реши да плете кукла со витилиго, и така, се роди Витилинда, убава кукла со дамки и нееднаква кожа. По успехот на Витилинда, Жао одлучи да направи поинклузивни работи. Следно, направи кукли во инвалидска количка, и сите само се заљубија во нив, што ја направи неговата работа уште поквалитетна.

Најважната цел за Жао е да ја подобри самодовербата на малите кои живеат со оваа состојба на кожата и да ги развесели. Знаејќи дека некој ги поседува и ги цени неговите уметнички дела, го инспирира и мотивира да ги развива своите вештини секој ден.

За време на своите интервјуа, тој секогаш ја споделува следнава порака: „Дамките што ги имам се убави. Она што ме боли се недостатоците во карактерите на луѓето “.

Сподели на Facebook
пати видено