Спротивно на популарното верување, не се секогаш ледено за време на злогласните зими на сибирското тло. Всушност, во летото во Сибир е релативно топло и често може да надмине +15 Целзиусови степени.

Колку и да звучи неверојатно за некои луѓе, постои вистинска пустина во срцето на Сибир. Да, вистинска пустина направена од песочни дини, опкружена со планини и густи шуми.

Наоѓа во близина на планините Удокан и Кодар е неверојатната сибирска пустина наречена Чарски Песоци. Како што сугерира името, таа е блиску до реката Чара и урбаната населба Новаја Чара. Поради близината на планините и пустината, регионот сам по себе е нешто како туристичко место за неколкуте луѓе кои знаат за Чарските Песоци.

Се разбира, големината на сибирската пустина е далеку од големината на Мохаве, но тоа не значи дека не е фасцинантна. Општо е познато дека сибирската клима обезбедува строги услови за живеење (барем да се каже), но тоа е една од многуте причини зошто Чарските Песоци се толку уникатни.

Тие се опкружени со планински терени и густи шуми од секоја страна, нудејќи прекрасен кинематографски пејсаж со снежни врвови и бујно зеленило – прекрасна ендемична панорама која што нема да ја најдете никаде на друго место во светот! Ова ја прави сибирската пустина неверојатна дестинација.

Уште еден фактор што ја прави оваа пустина толку неверојатна е фактот што таа завршува неочекувано и нагло, како ниедна друга пустина на светот. Границите на Часките Песоци преминуваат без проблеми во карпестиот, див шумски терен на нивната околина – буквално можете да скокнете од пустината во типичниот планински Сибир.

Пустината е долга околу 6 километри и иако е мала сепак може да биде опасна. Песочните бури и прашливи ветрови претставуваат опасна закана и многу од дините можат да достигнат до висина од 30 метри – потенцијално смртоносна висина за безгрижни истражувачи.

Сепак, качувањето на тие дини или едноставно лутање низ малата пустина нуди исклучително наградувачки, еден вид, панорамски поглед за најхрабрите патници таму. Популарната научна теорија во врска со потеклото на пустината сугерира дека областа некогаш била делта на езерото која датира од пред десетици илјади години.

Со текот на времето, глечерот на крајот се исушил и се формирал пустински терен, со ненадеен премин од песочни дини во шумски дивина. Контрастните дини, ледените капи, боровите шуми и бујното зеленило насликуваат живописна слика која не постои никаде на друго место освен во овој дел од Сибир.

Доколку одлучите да ја посетите областа, имајте на ум дека и покрај тоа што температурите на Чарските Песоци ќе бидат високи, суровото време во околните области ќе биде далеку од она што може да го очекувате од пустината.

Сподели на Facebook
пати видено