Законите за привлекување може да изгледаат непредвидливи, но тоа не е точно. Истражувањата од Чешка покажуваат дека постојат некои правила кои регулираат какви луѓе најмногу ни се допаѓаат.

Ајде да го провериме на подлабоко ниво, да видиме што друго тврди науката и да пронајдеме неколку вистински славни парови кои изгледаат слично и живеат среќно со слични карактеристики.

Кога сме во врска, поголема е веројатноста да ни се допаѓа некој што нѐ потсетува на нас, отколку на некој што е спротивен од нас, во однос на изгледот. Д-р Јитка Линдова и нејзиниот тим на студентите им покажаа неколку фотографии од непознати луѓе и ги замолија да ја оценат нивната привлечност.

Некои луѓе на фотографиите изгледале слични со луѓето кои ги оценувале. Научниците откриле дека луѓето кои не се во врска и се сингл развиваат привлечност кој луѓето кои се различни од нив. Во исто време, луѓето кои биле во врска одбрале некој што личел на нив.

Истражувачите објаснија дека перцепцијата на атрактивноста може да биде потисната за време на романтичните врски. И може да биде наш природен инстинкт кој нè спречува да наоѓаме алтернативи за сопствениот партнер. Исто така има и нешто повеќе. Резултатите од истражувачите покажале дека луѓето кои често ги избегнуваат работите се чинеле дека се најмногу задоволни од нивните љубовни односи кога личноста на нивниот партнер е слична со нивната.

Ова може да се објасни со фактот дека овој вид менталитет за избегнување е „одразувачка карактеристика“ кога сте задоволни со самите себе. Колку повеќе овој вид личност има разлики со друга личност, толку повеќе овие луѓе ќе избегнуваат врски со некој што е спротивен на нив.

Во исто време за многу анксиозните луѓе, тоа е друга приказна. Тие доживуваат поголемо задоволство од партнерот кој е или малку сличен или воопшто не е сличен со нив. Во овој случај, различен партнер може да биде начин да се компензираат нечии недостатоци.

Теоријата дека не се само спротивностите се привлекуваат може да биде потврдена од славни парови кои изгледаат слично и се прикажани во нашата статија. Само погледнете ги. Тие имаат толку многу слични карактеристики и долго време се во брак или врска.

Дали вашиот партнер личи на вас? Што мислите за теоријата дека спротивсностите се привлекуваат? Ве молиме, споделете ги вашите приказни со нас!

Сподели на Facebook
пати видено