„Дали маж и жена можат да бидат пријатели?“ е можеби едно од најконтроверзните прашања од дамнешни времиња.

Без оглед на тоа колку се обидувате да го одвоите пријателот/ката од љубовник/ца, секогаш има знак прашалник, кој го поставуваат луѓето во врска со вашите пријатели од спротивниот пол. Пред да влезете во дебата околу тоа, прочитајте ја статијата за оваа тема, од научна гледна точка.

Научниците веќе одамна се заинтеренсирани за оваа тема и ја бараат хемикалијата која регира во машките и женските тела. Додека жените може да се држат до идејата „само пријателство“ меѓу спротивниот пол, мажите можеби мислат поинаку.

Истражувањето беше спроведено на Универзитетот во Висконсин од страна на професорот по психологија Април Блеске-Решек за тоа дали една жена ќе ја привлече нејзиниот машки пријатели или не. Истражувањето дало многу забавни резултати.

Одговорите во анкетата се засновани на скала од 10 поени и наодите покажале дека мажите имаат тенденција да бидат поповрзани кон своите женски „пријатели“, додека жените се помалку приврзани за нивните машки „пријатели“. Жените не се повеќе безчуствителни, само не се привлечени од нивните машки пријатели. Додека мажите се оние кои понекогаш не можат да се справат со тоа што се во „зоната на пријатели“ и развиваат чувства за своите пријателки.

Имало уште една интересна забелешка. Речиси 200 доброволци биле замолени да изберат лице од спротивниот пол со кого не биле емотивно приврзани и да ја опишат врската и хемијата меѓу нив. Тие мораа да изберат или „Ние сме пријатели“ или „Чувствувам физичка привлечност кон него или неа“ или и двете.

Додека 42% од мажите изјавиле дека физички ги привлекуваат пријателите од спротивен пол, само 29% од жените го признале овој факт. 17% од мажите и 5% од жените ги избрале двете опции.

Беше заклучено дека помал број жени покажале привлечност кон нивните машки пријатели. Мажите, од друга страна, од срце ја искажале својата привлечност кон своите женски пријатели.

Всушност, многу од гестовите на жените кон нивните машки пријатели се смета дека биле погрешно интерпретирани од страна на мажите. Значи, ако сте љубезни и пријателски настроени кон вашите машки пријатели, шансите се, според оваа студија, дека можеби ќе слушнете некаква љубовна изјава наскоро…

Сподели на Facebook
пати видено