Кога 26-годишниот Мајк Хадсон кој работи како одржувач на компјутерски системи се изморил од невозбудливиот живот во Велика Британија, решил малку да ги раздвижи нештата. Кога не се задоволни од тоа во која насока се движи нивниот живот, повеќето млади луѓе ќе земат одмор или ќе излезат на некоја луда ноќ за да се опуштат. Можеби ќе си ја сменат и кариерата. Но Хадсон смислил нешто поинакво.

Кубил комбе, и го преуредил во станбен простор, почнал да патува низ Европа и ја основал страницата Van Dog Traveller, на која ги документира своите патувања. На сајтот се прикажува каде патува и како живее во неговото комбе, кое тој го преуредил во вистински сон за секој страствен патник. Досега пропатувал од Англија преку Франција, Шпанија, Португалија, Германија, Австрија, Словенија, Унгарија, Романија, Бугарија до Грција. Изгледа дека комбето врши работа.

Еве го комбето во неговата првична состојба.

k01

Морал да ја извади внатрешноста за да го изгради подвижниот стан кој го осмислил.

k02

После четири месеци работа, еве што стана од комбето.

k03

Вградил подвижна масичка за да може да работи.

k04

Неговото комбе има дури и кујна, со сѐ мијалник, шпорет и фрижидер.

k05

Мислел на сѐ, вклучувајќи и за тоа дека некои рабои би можеле да се превртат додека патува. Приборот за јадење стои на своето место прицврстен на магнетни прачки.

k06

Се разбира, станот не би бил стан без тоалет….

k07

…и туш кабина!

k08

Поглед кон задниот дел на бањата.

k09

А ако се чудите како се снабдува со вода за сето тоа – ја вградил оваа пумпа.

k10

Покрај тоа што има мал кауч кој се расклопува во кревет, има и висечка мрежа. Како што гледате, доста е пространа.

k11

Има доволно простор за неколку пријатели (Мат и Рос патувале заедно со Хадсон за време на првиот месец) да се дружат и опуштат кога никој не вози.

k12

Електричните уреди се снабдуваат со енергија преку соларните панели. На тој начин не се преоптоварува акумулаторот на комбето.

k13

Еве го Хадсон, известувајќи го светот за неговите авантури низ Европа.

k14

Хероите на нашето време не се политичарите и богаташите, туку обичните луѓе со своите мали, но големи подвизи. На каналот Победници, хероите на нашето време се на прво место.

Сподели на Facebook
пати видено