Кога станува збор за подвизи на брзина и сила, Хомо сапиенс е прилично беден вид. Листата на животни што можат да ни парираат е срамна.

Се разбира, тука е и гепарот, но исто така и коњите, ноевите, гризли мечките, кенгурите, дивите свињи, па дури и некои мачки.

Јусејн Болт најбрзиот човек во светот истрчал 100 метри за 9,58 секунди. Гепард го направил тоа за 5,95.

Црниот марлин може да плива 128 км/ч. Но, не ви требаат најбрзата риба на планетата за да направите пливачот со златен медал Цезар Сиело да изгледа спор. Тој исто така заостанува зад Генто пингвинот и обичниот октопод, да не спомнуваме многу видови риби.

Снежниот леопард лесно лесно сконува подобро од светскиот рекордер Мајк Пауел.

Слон може да крене повеќе од белоруската сензација Леонид Тараненко, и тоа само со неговата сурла.

Но, постои еден настан каде што луѓето би можеле да поминат најдобро од сите други видови: МАРАТОН. Можеби не сме спринтери, но можеме да трчаме на неверојатно долги растојанија.

Во видеото подолу се истражува физиологијата и еволуцијата зад тајната моќ на човештвото и ве води на трката во Велс која ги соочува луѓето против коњите. Сега има барем едно животно наспроти кое можеби имаме шанса на подолги патеки.

Сподели на Facebook
пати видено