Во просек, возрасните во Америка гледаат телевизија 5 часа и 4 минути дневно. Да, тоа веројатно не е толку здраво, но има две страни на секоја монета. И нашиот херој Кросли Скот докажа дека гледањето серии може да спаси живот.

Кросли Скот е 21-годишно момче кој работи во Тусон во авто сервис. Тој го носел на тест-возење автомобилот на клиентот и забележал чудно паркиран покрај патот. Скот веднаш истрчал од автомобилот и забележал жена која не дишела.

За среќа, Кросли Скот е човек кој не може само да застане и да гледа. Тој веднаш преземал дејства за да и помогне на дамата, за која подоцна дознал дека се вика Клер.

Тој удирал по прозорецот и се обидувал да ја разбуди жената, но залудно. Скот сфатил дека ќе мора да најде начин да влезе во автомобилот. Тој со камен скршил еден прозорец. Две жени кои биле во близина прашале како можат да помогнат, а тој им кажал да повикаат Брза помош.

Сè се случило толку брзо. Момчето ја отворило вратата и го проверило пулсот на жената. Таа не дишела. Скот немал медицинска обука, но нашето сеќавање во итен случај ги повлекува потребните информации длабоко во нашата потсвест. И токму тоа се случило овде!

Скот се сетил на обуката за кардиопулмонална реанимација од една од епизодите на телевизиската серија The Office (Канцеларијата).

Во оваа епизода ликот на Стив Карел извршувал компресии на градите на куклата и пеел Stayin ‘Alive. Значи скот ја повторил целата процедура од серијата и ја спасил Клер. За среќа Клер сега е добро, таа му се заблагодарила на Скот за неговото херојство.

Дали и вашиот мозок понекогаш ве изненадува со зачувани информации во вонредна ситуација?

Сподели на Facebook
пати видено