Лекарите постојано му велеле на Џонатан Роу една иста работа: „За да се бориш против егземата користи стероиди.“ Но, само кога тој решил да му се спротивстваи на нивното стручно мислење неговата кожа доживеала радикални промени.

Роу, од Лондон, на 18 години за прв пат забележал траги од егзема. До моментот кога наполнил 24 години развил осип по целото тело кој го „контролирал“ неговиот живот. 32-годишникот направи неверојатна трансформација во последните години – но тој не може да им се заблагодари на кремите за тоа.

Секојпат кога одел кај лекарите, Роу, вонреден директор на банка, добивал силни стероидни креми заедно со орални стероиди и имуносупресиви. Додека тие помагале во расчистување на симптомите, имало недостатоци. Секогаш кога престанувал да го зема лекот, егземата ќе се вратела со одмазда. Роу исто така бил загрижен за долгогодишните несакани ефекти од земање стероиди.

Роу бил ставен на циклоспорин, орален имуносупресив кој го ослабува имунолошкиот систем (обично се користи за ревматоиден артритис и тешка псоријаза). Сепак, тој бил загрижен бидејќи лекот се знае дека го зголемува ризикот од сериозни инфекции, рак на кожата, заболувања на бубрезите и откажување на црниот дроб.

„Сфатив дека сум зависник од стероиди и протопик и ако престанам да ги користам кремите, тогаш мојата кожа ќе излезе надвор од контрола. Тие рекоа дека зависност од стероид не е вистинска работа и треба да продолжам со стероидите. Му реков дека истражував за TSW и не се согласувам со него, па затоа не би ја следел препораката за третман.“, вели Џонатан.

Само кога Роу наиде на истражување на јапонскиот лекар Кенџи Сато, тој го пронајде решението: без навлажнувачка терапија. Тој го третира проблемот така што ја суши кожата. Пие максимум еден литар вода, не користи навлажнувачи за тело, се тушира максимум еднаш неделно по 2 минути, без бањи, без вода после седум часот и јаде повеќе протеини за да се спротивстави на загубата на протеини.

„Кога луѓето одат кај лекарите со егзема, не треба да им се даваат тематски стероиди, туку обидете се да разберете што го предизвикало тоа, како што се исхраната, стресот или околината. Мојата кожа никогаш не била подобра отколку што е сега и не влијае на мене во мојот секојдневен живот.“, објаснува Џонатан.

Сподели на Facebook
пати видено