Денешните болници постојано наоѓаат нови начини за да ги развеселат своите пациенти, особено нивните најмали, со работи како што домашни миленици или уметничка терапија. Една болница во Џенова одлучи да направи нешто екстра за децата кои се во нивна грижа и ова е нешто што никој не би го очекувал.

Тие им подарија на најмалите пациенти ден на плажата и ова го направија така што самите си „создадоа“ своја плажа.

Институтот за детска педијатрија Гаслини има Рекреативен клуб кој одлучи да направи нешто посебно за своите помлади пациенти и, размислувајќи надвор од кутијата, помогна во изградбата на павилјонскиот тунел до „лидо“, дел од морето кој отсечен како приватна плажа.

Именувајќи ја областа „Плажа Гаслини“, лекарите веруваат дека изложување на децата на свеж воздух и сончева светлина може да функционира како дел од хелиотерапевтско или сончево лекување. Исто така, се верува дека морскиот воздух има многу здравствени придобивки: помагајќи им на децата да ја обноват енергијата, да ги зајакнат коските, па дури и да ги подобрат имунитетните системи. Конечно, тие исто така сметаа дека овозможувањето на забава на децата може да им помогне и на нивното ментално и физичко здравје, особено помагајќи им на децата да се справат со анксиозност или депресија.

Приватната плажа е отворена од јуни до септември и е бесплатна за децата и нивните полнолетни лица, се додека добиваат дозвола од нивните лекари. На децата им се обезбедени и чадори, маси и столчиња. Покрај тоа што се забавуваат во морето, за нив се поставени и други игри, како фудбал на плажа. Не само што има спасител, туку и децата се надгледувани и за време на нивната забава.

Во 2018 година, се верува дека околу 300 деца уживале на плажата. На другите луѓе им е дозволено да пристапат на плажата, но од нив се бара да платат такса. Ова вклучува пензионери, семејства и вработени во болницата. Во 2019 година, посетителите на плажата се зголемија за 50% од претходната година.

Сподели на Facebook
пати видено