Џон Бон Џови е човек кој носи многу шапки: Тој е еден од највлијателните рокери во музичката индустрија и тој е актер на познати ТВ-емисии како Али МекБил. Исто така, тој е избран неколку пати како еден од најатрактивните уметници и исто така е решителен политички активист.

Сепак, тој е помалку спомнат за неговата добротворна работа, иако тој се истакнува на ова прашање меѓу многу познати личности. Тој поседува 2 ресторани каде луѓето без многу ресурси можат да уживаат во храна без да плаќаат.

„Сите се добредојдени на нашата маса “

Soul Kitchen е името на непрофитната организација со која управува Фондацијата JBJ, институција предводена од уметникот и која ги има неговите иницијали. Во Soul Kitchen, јадењата немаат цени, а плаќањето на сметката е само по избор. Оние што можат да го сторат тоа, треба да направат донација од 20 американски долари, а оние што не се во можност, дури и луѓе кои се бездомници, исто така се пречекани во ресторанот со насмевка да јадат и можат да волонтираат подоцна во кујната.

Според веб-страницата на ресторанот, 51% од оброците што ги послужиле до ден-денес биле платени од донации. Останатите 49% биле покриени со доброволно работење на лица без финансиски ресурси. Затоа едно од мотата на ресторанот е: „Сите се добредојдени на нашата маса“.

Љубовта на Џон Бон Џови кон Њу Џерси

Првата од овие институции ги отвори своите врати во октомври 2011 година, во областа на Црвената банка во Њу Џерси. Ова е градот во кој се родил Џон и по што го именувал својот четврти албум објавен во 1988 година. Вториот ресторан беше отворен во 2016 година, во близина на реката Томс, област длабоко погодена од ураганот Сенди, кој ја потресе земјата во 2012 година.

Нема резервации и масите се споделуваат со непознати

Не се потребни никакви резервации за јадење во Soul Kitchen. На вечерите им е доделена заедничка маса, каде што можат да вечераат, дури и со непознати. Ова ја прави социјалната интеракција поприродна и мазна за секого, без оглед на нивните економски услови. И сите оние на кои најмногу им треба топол оброк, секогаш имаат приоритет да седнат на масите.

Има мени со 3 јадења подготвени со органски и хранливи состојки

Менито се состои од 3 јадења инспирирани од локална американска кујна. Менито се менува на секои 10 дена. Предјадењето се состои од супа или салата. Главното јадење обично се прави со бело или црвено месо или риба, но достапни се и вегетаријански и без глутен опции – конечно, постои десерт, кој варира во зависност од сезоната. Оброците се подготвуваат со хранливи и органски состојки од самата градина на ресторанот и фармата е во сопственост на невладина организација.

Покрај овие 2 ресторани, Фондацијата ЈБЈ има изградено домови во градот Филаделфија за бездомници, вклучително и за млади и воени ветерани. Исто така, финансираше изградба на центар што им помага на мајките тинејџерки и нивните бебиња и финансираше засолниште за да обезбеди легла и медицинска нега на бездомниците.

Сподели на Facebook
пати видено