Градот Березники, во близина на планината Урал, полека тоне во земјата. Градот на повеќе од 150.000 лица бил изграден директно на врвот на рудникот за калиумски ѓубрива, што било стандардна практика во советско време.

По речиси еден век екстракција, длабоки празнини останале под градот. Таваните на овие огромни подземни пештери биле поддржани само од ѕидови и столбови на растворлива сол. Во 2006 година, кога почнала да тече слатка вода во рудникот околу 220-460 метри под површината, ги раствори потпорните столбови и градот падна.

Значителен дел од резиденциите и претпријатијата во градот се погодени од дупки, од кои има неколку во градот. Најголемата од нив е наречена „Дедо“ и е речиси 400 метри широка и длабока повеќе од 200 метри.

Се заканува да ја зафати единствената железничка линија што води до и од рудниците. Березники произведува околу десет проценти од светските калиумски ѓубрива, а рудниците се најголемиот работодавач на градот. Затворањето на рудниците би било штетно за локалната економија.

Низа високотехнолошки инструменти, вклучувајќи систем за видео надзор, сеизмички сензори, редовни истражувања и сателитско следење на промените во надморска височина на покривите, тротоарите и улиците, сега се користат во Березники за да се предвиди формирањето на дупки.

Сојузните функционери и раководители на компании дебатираат дали да го преселат целиот град на спротивната страна на реката Кама, каде темелот е цврст. Но, инженерите ги уверија дека ерата на формирање на дупки е завршена и нема да се отворат нови дупки.

Околу 12.000 жители веќе го напуштиле Березники на побезбедни локации, а останатите решиле да продолжат да живеат во овој рударски град, но со прилично „будно око“.

Сподели на Facebook
пати видено