Нивните мускули се двојно поголеми од мускулите на обичните бикови, а возрасните мажјаци тежат и по 1 тон!
Расата има зголемена способност да ја претвора храната во чист мускул и има минимална количина на сало. Оваа раса на крави и бикови е позната уште и како „двојно-мускулна“, поради тоа што наместо поединечниот мускул да расте, кај нив има повеќе мускулни влакна. Ваквата раса прв пат е документирана во 1808 година во северниот дел на Белгија. Модерната сина говедска раса е развиена во 1950-тите од страна на професор Хенсет, кој работел во центар за вештачко оплодување во провинцијата Лиеж.

Сподели на Facebook
пати видено