Ник Батер се откажа од банкарството и тргна во авантура во јануари минатата година, откако беше инспириран од пријател кој имал карцином. Тој помина 10 пасоши и 8.255 километри во организираните настани на седум континенти, вклучително и пустината Сахара и Антарктикот.  Тој бил и во Македонија, Скопје, на 13 февруари.

Во просек, Ник има завршено три маратони во три нови земји секоја недела во последните 96 недели. Ова значи дека тој изгорел околу 1,5 милиони калории на 5,1 милиони чекори за време на авантурата од 675 дена.

И низ овој процес му биле потребни 120 визи, го удрил автомобил, го гризнало куче, му го скршиле лактот, па дури и пукале кон него. Тој го заврши последниот настан на Автентичниот маратон во Атина, Грција и се надева дека ќе собере 250.000 фунти за Рак на простата Велика Британија.

Ник, од Дорсет, ги опиша своите патувања како „најневеројатното искуство“, бидејќи „видел работи што не би ни замислил дека се можни“. Ник остварил околу 2.000 нови телефонски контакти од луѓе со кои се запознал низ целиот свет – и тврди дека тие се „најдобриот дел“ од неговото искуство.

Поранешниот банкар, кој учествуваше на глобалните маратони, се сретна со својот тркач Кевин Вебер во 2016 година за време на маратонот Дес Саблес во Мароко. Го запознал во текот на петдневниот настан, кога Вебер откри дека има смртоносен рак. Новиот пријател му кажал дека не треба да ја чека дијагнозата и дека треба да направи нешто возбудливо со животот веднаш.

Сподели на Facebook
пати видено