Во Австралија, фармите за добиток, кои се еквивалент на американски ранч, имаат тенденција да бидат неверојатно големи, толку големи што некои од нив се поголеми од некои европски и африкански земји.

Ана Крик е позната фарма за добиток во Јужна Австралија, во близина на пустината Симсон помеѓу Кобер Педи и езерото Ејре. Стационарот опфаќа површина од скоро 24.000 квадратни километри. За споредба, Македонија опфаќа површина од 25.713 километри квадратни, Израел е едвај 21.000 км2, а најголем ранч во Америка е нешто над 3.300 км2.

Австралиските стада на говеда се огромни поради климата на континентот. Повеќето фарми се наоѓаат на север и во централните региони на австралискиот пејзаж, каде што климата е толку сува и вегетацијата е толку ретка што е потребна голема количина на земја за да се обезбедат доволно животни за живот. Дури и фармата за добиток која е голема како Ана Крик, нормално има околу 17.000 животни за време на добра сезона.

Сер Сидни Кидман

Ана Крик била купена од Сер Сидни Кидман, австралиски т.н. „крал на добиток“, кој во текот на својот живот поседувал големи површини низ цела Австралија. Кидман имал тринаесет години кога избегал од својот дом во Аделаида во 1870 година, со само 5 шилинга во џеб и едноок коњ што го купил со својата заштеда. Во неговите тинејџерски години, Кидман работел како трговец со стока, сточар и направил пари со давање услуги на нови рударски градови кои изникнале во неповолна положба. На крајот тој доволно заштедил за да си купи сопствена фарма.

Купувајќи еден имот по друг, тој станал најголемиот сопственик на земјиштето во светот од Првата светска војна. Во еден момент, големината на Кидманските имоти ја надминала големината на целата Обединето Кралство. Неговото семејство сè уште поседува повеќе од 10 милиони хектари, или околу три четвртини од големината на Англија. Со стадо од 185.000 говеда, С. Кидман и Ко е еден од најголемите производители на говедско месо во Австралија.

Во Австралија има најмалку деветнаесет сточарски фарми чија големина надминува 10.000 хектари. Четири од нив надминуваат 15.000 хектари. Овие стационари за говеда се толку големи, што потребни се неколку недели да се заобиколи зоната за пасење. Назад во старите денови, каубоите со коњи ги собирале говедата. Денес мали авиони се користат за откривање на животни кои се враќаат од страна на сточари на велосипеди преку посебни патеки.

Поради оддалеченоста и големината на австралиските стада за говеда, животот е многу изолиран. Следната населба честопати е оддалечена со денови патување. Значи, овие фарми функционираат како мали градови со училишни простории за децата на сопствениците и работниците, мала општа продавница за снабдување и можеби бар за забава. Електричната енергија е најчесто обезбедена од генератори или соларни панели. Интернетот и телевизијата се обезбедуваат преку сателит.

Фармата Ана Крик во моментов е во сопственост на компанијата за добиток Вилијамс, откако го купи имотот од С. Кидман и Ко во 2016 година.

Сподели на Facebook
пати видено