Астрономите ја откриле планета непосредно од нашиот сончев систем и се знае дека има вода и температури слични на Земјата.

Таа е единствената планета надвор од нашиот сончев систем со услови што можат да го поддржат животот и се наоѓа на оддалеченост од околу 110 светлосни години.

Егзопланетата (планета надвор од Сончевиот систем) е прогласена за К2-18б. Тоа е осум пати поголема од Земјата, лежејќи во соѕвездието на Лав на северното небо, и е опишана како „светиот грал“ за ловците на планетите кои бараат планета слична на Земјата со вода во својата атмосфера. Откривањето на вода во атмосферата значи дека може да се најде живот таму.

Говорејќи за откритието, првиот автор д-р Ангелос Циарас, од Центарот за податоци за егзохемија на вселенскиот универзитет во Лондон (CSED), вели: „Наоѓањето вода во потенцијално живеалиште освен Земјата е неверојатно возбудливо. K2-18b не е „Земја 2.0“ бидејќи е значително потешка и има различен атмосферски состав. Сепак, нè приближува да одговориме на основното прашање – дали е Земјата единствена?“

Водената пареа пронајдена во К2-18б доаѓа од испарување на вода или мраз на планетата, и иако е пронајдена пареа на други далечни планети, ова е првата која што е на идеално растојание од ѕвездата на соларниот систем, што би овозможило да се развие живот.

Сподели на Facebook
пати видено