Светот е „луд“ и има многу работи кои допрва треба да бидат откриени. Едно од овие откритија е и супермасивната црна дупка која се врти речиси со брзината на светлината.

Астрономите користеле космички траси од милијарди години, како и податоци за Х-зраци од опсерваторијата Чандра на НАСА за да измерат како се вртат петте супермасивни црни дупки на нивните оски.

5 квазари, кои всушност се галаксии со супермасивна црна дупка која е толку активна што ги осветлува сите ѕвезди околу неа, биле набљудувани во студијата. Светлината не доаѓа од самата црна дупка, бидејќи ништо не излегува од црна дупка, туку од дискот околу него.

Откако дискот ќе се загрее до неверојатни температури почне да се врти со неверојатна брзина. Според извештаите во Астрофизичкиот весник, материјалот во дискот на еден од квазарите се фрла со околу 70 проценти од брзината на светлината. Ова би можело да значи дека хоризонт на црната дупка, што е површина над која ништо не може да избега, мора да се движи со речиси брзината на светлината.

Во меѓувреме, останатите четири квазари биле пријавени дека се движат со околу половина од оваа брзина. Се вели дека сите пет црни дупки се помеѓу 160 и 500 пати поголеми од големината на Сонцето, додека нивните галаксии се наоѓаат помеѓу 9,8 милијарди и 10,9 милијарди светлосни години од нас на Земјата.

Астрономите немаа лесна задача во мерењето на дисковите околу црна дупка, бидејќи секој објект од таква големина го искривува простор-времето. Сепак, поголемите објекти можат да го свиткаат континумот толку што дејствуваат како леќи, што поедноставно кажано ги зголемуваат светлината на работите во позадина.

Затоа, овие специфични квазари или предмети се гравитационо „зумирани“ од галаксии кои се многу поблиску до нас. Ова се нарекува „лежиште на леќа“ и често произведува повеќе слики од истиот објект, т.н. Ајнштајн крст.

Дури и по зголемувањето, кое им помага на астрономите, истражувачите користеле нешто што се нарекува микролинзирање во кое ѕвездите произведуваат зголемување. Затоа, тимот бил во можност да види уште повеќе детали во дисковите на материјалот и производителот на тој материјал, со попрецизна проценка на брзината со која се вртат црните дупки. Не може да биде поимпресивно од тоа зарем не.

Сподели на Facebook
пати видено