Мал остров со прекрасен поглед на градот може да биде вашиот нов дом, доколку знаете како да управувате со брод и можете да угостувате одреден број на туристи.

Огласот гласи вака: „Се бара чувар на светилник. Локација: мал острво со прекрасен поглед кон Сан Франциско. Плата: околу 130.000 долари годишно. Голем број ќе им завидуваат на двајцата чувари на светилник, кои треба да се вработат.

Нивното работно место ќе биде Источната братска светлосна станица, која ги осветлува северните делови на заливот Сан Франциско од 1873 година. Иако кандидатите треба да исполнат одредени квалификации веќе има голем интерес за позициите.

Локалната група ја спасила станицата од планираното уривање во 1970-тите, лобирајќи за номинација во Националниот регистар на историски места и работејќи за враќање и управување со неа како место за „кревет и појадок“. По пристигнувањето, гостите добиваат шампањ и предјадење. Потоа им следува тура на комплексот на мали станици – викторијанскиот кварт; светилникот, кој останува оперативен; цистерната за дожд стара со векови. Тие уживаат во богата вечера и наредното утро во појадокот.

Работата е сигурно примамлива, признава Џилијан Микер, еден од извонредните чувари на светилникот. Тоа е исто така е потребно многу работа.

Бидејќи чуварите, обично двојка, се единствените работници на станицата, потребните вештини за обука се толку уникатни колку и самитото работно место. Чуварите мора да ги готват тие гурмански оброци, да чистат, да обезбедуваат беспрекорни услуги на клиентите, да организираат снабдување на намирници и да управуваат со бродот на станицата, за што е потребна дозвола за капетан од американската крајбрежна стража.

Но Џилијан и нејзиниот партнер Че Роџерс ги задоволуваат тие квалификации. Роџерс израснал со работа на рибарски бродови на Алјаска, а подоцна работел и во ресторан и на бродови за крстарење. Џилијан водела хостел и сака да готви.

Распоредот е исцрпувачки, често се одвива од раните утрински до доцните ноќни часови. Понеделник, вторник и среда се резервирани за перење, за завршување на долги патувања за намирници и се вршат поправки. За време на викендите чуварите се грижат за туристите и им подготвуваат вечера и појадок, најчесто до 10 гости.

Работата бара комбинација на прецизно планирање и приспособливост во пресрет на неочекувани временски услови, скршени апарати и различни потреби на гостите.

Џилијан и Роџерс ќе помогнат со интервјуата за следните чувари, со 1 мај како официјален датум за предавање на светилникот. Тие бараат двојка која размислувала како да издржи значително работно оптоварување и кои разбираат дека грижата за станицата значи повеќе од романтичната слика за живеење во светилникот.

Сподели на Facebook
пати видено