Секој од нас се соочуваат со различни предизвици и проблеми и скалата за нив секогаш е различна во зависност од поединецот. И понекогаш ни се чини дека немаме доволно сила за да ги надминеме и сакаме да се откажеме.

Пред сè, не очајувајте и продолжете да одите кон целта! Се надеваме дека примерите на овие 15 познати личности ќе бидат охрабрувачки поттик за вас.

1. Парализата на речиси целото тело не го спречила да стане голем теоретски физичар.

„Некогаш можев да комуницирам само на еден начин: ја кревав веѓа кога некој ќе ми покаже картичка со буква од азбуката. Беше многу бавно. Не можев да водим разговор и, се разбира, не можев да напишам научен труд. За среќа, јас сѐ уште имам доволно сила во мојата рака да притискам и да го ослободам малиот прекинувач. Овој прекинувач е поврзан со компјутер, на екранот на кој курсорот се движи цело време. Тој ми помага да изберам зборови од листата што се појавува на екранот. Зборовите што ги избирам се прикажани на горниот дел од екранот. Кога сосема ја гради фразата испраќа и звук.
Многу е важно да не се откажуваш!“

Стивен Хокинг

2. Наставниците мислеле дека е глупав и тој два пати бил отпуштен поради „недоволна продуктивност“

„Млад човеку, не разбираш како функционира светот. Јас не сум имал никакви проблеми. Јас успешно идентификував 5 илјади начини кои не се добри. Како резултат на тоа, јас сум 5 илјади пати поблиску до начинот кој ќе функционира.“

Томас Едисон

3. Делумна парализа на долната лева страна на лицето и нејасен говор. Тој глумел во повеќе од 50 филмови.

„Одбивањето за мене звучи како Јерихонска труба до моето уво, што ме поттикнува не да се повлечам, туку да се разбудам и да се фрлам на работа.“

Силвестер Сталоне

4. Тој бил отпуштен од весникот поради „недостаток на имагинација“

„Забавно е да се направи невозможното.“

Волт Дизни

5. Таа била самохрана мајка и живеела до социјална помош. Книгата за Хари Потер ѝ била одбиена 12 пати.

„Не ни треба магија за промена на овој свет. Внатре веќе имаме сè што ни е потребно за ова: ние можеме да го ментализираме најдоброто.“

ЈК Роулинг

6. На 16 години избегала од родителите алкооличари

„Тие секогаш ми велеа дека сум најобична девојка. Колку можат да се сетам, сакав да докажам дека и обичните девојки, исто така, успеваат.“

Деми Мур

7. Добил повеќе од 30 неуспеси во објавувањето на романот „Кери“.

„Мислам дека сите имаат нешто како лопата за ѓубре со која копаат јама во моменти на стрес и неволја. Ослободете се од неа. Запалете ја. Инаку, јамата што ја ископавте ќе достигне длабочини на потсвеста, а потоа ноќе ќе излезат мртвите.“

Стивен Кинг

8. Не му одела граматиката и многу други предмети, неговата прва компанија банкротирала

„Најважниот квалитет е исправено да се соочите со сите лоши вести, да барате сами да се сретнете со нив и да не ја криете главата во песок.“

Бил Гејтс

9. Првиот договор бил прекинат поради „недостаток на талент“

„Направив сѐ што можам за да бидам најдобра во моментот кога камерата ќе се вклучи и додека не се исклучи.“

Мерилин Монро

10. Еден од најпознатите активисти во борбата за човекови права во периодот на апартхејдот, кој помина 27 години во затвор.

„Нешто секогаш се чини невозможно додека не се направи.“

Нелсон Мандела

11. Роден е со ретка болест – без раце и нозе.

„Поставете се така што ќе вашите постапки ќе се инспирираат.“

Ник Вујичиќ

12. Страда од хронична фибромијалгија, која е придружена со пореметување на спиењето, мускулна болка, зголемен замор, губење на меморијата.

„Верувајте во себе. На човекот кој не верува во вас, можете да му кажете: ‘Лејди Гага верува во мене.’“

Лејди Гага

Сподели на Facebook
пати видено