Кога живеете во земја многу години, сè изгледа обично и познато. Но, аутсајдер секогаш ќе забележи некои љубопитни навики во вашите обичаи и однесувања што ги натерале да помислат: „Што се случува овде?“

Животот во САД може да ги загрози новодојдените на многу начини, да купуваат храна и списанија во аптека, до тоа да пржат речиси сѐ.

1. Јавните тоалети имаат навистина големи празнини.

Јавните тоалети во САД честопати ги збунуваат странците, бидејќи изгледа дека нудат многу помалку приватноста од тоалетите во други земји. Сето тоа е поради големите празнини на страните и огромните празнини на дното. Се смета дека ова е за да можат побрзо да се исчистат тоалетите и да не бидат користени за „други“ намени.

2. Храната е во огромни порции

Рестораните и синџирите на брза храна во САД се познати по тоа што служат хамбургери од 1,5кг и други јадења кои изгледаат навистина огромни за аутсајдерите.

3. Скоро сѐ што ќе видите може да биде испржено

Како што вели историјата, првите рецепти напржени риби биле пронајдени во шпански и португалски готвачи од 13 век. Овде, можете да пробате речиси секаков производ во длабоко пржена верзија дали е овошје, зеленчук, колачиња и бисквити, кисели краставички, путер, па дури и гума за џвакање.

4. Повеќето монети не прикажуваат нумерички вредности и имаат збунувачки имиња.

Монета од 1 цент се нарекува пени по британскиот цент, додека монетата од 5 центи се нарекува никел благодарение на материјалот од кој е направена. Името на монетата од 10 центи, е дајм, е изведено од латинскиот збор “decimus” што значи „една десетина“, а монета од 25 центи, тоа се нарекува квартер, бидејќи тоа е една четвртина од еден долар и првите монети всушност морале да тежат 4 пати помалку од еден долар.

5. Ценовните ознаки не вклучуваат даноци.

Кога туристите или новодојдените патуваат во САД за прв пат, тие имаат добри шанси да се чувствуваат збунети. Цената што ја гледате на ценовните ознаки не е конечна, бидејќи не ги прикажува даноците кои ќе бидат додадени на вашата сметка на шалтер, зголемувајќи ја вкупната вредност. Уште повеќе, данок на промет не е фиксен и нивниот удел варира од држава до држава.

6. Аптеки продаваат цела разновидност на стоки, освен лекови.

Всушност, лесно може да помислите дека американската аптека е супермаркет. Освен апчиња, креми и производи за лична хигиена, аптеките продаваат закуски, парфеми, козметика, списанија, па дури и играчки за деца.

7. Можете да го вратите речиси секој подарок кој не ви се допаѓа.

Не ви се допадна еден смешен џемпер што ви го даде роднина како подарок? Нема проблем! Во САД речиси сè што не ви се допаѓа може да се врати, дури и ако не сте го купиле. Постојат дури и таканаречени национални денови за враќање, кои обично се одржуваат на почетокот на јануари, кога луѓето можат да ги вратат божиќните подароци што им не им се допаднала. И за разлика од многу други земји, во САД можете да вратите стока, дури и ако немате фискална.

Многу продавници ставаат уникатни кодови на предметите за да можат да се следат, додека други ги чуваат податоците за купувањата направени во последните неколку месеци.

8. Тие даваат големи бакшиши и за поширок спектар на услуги.

Давањето бакшиш е добар начин да им кажете на луѓето дека сте задоволни од услугите кои ви се дадени, и тоа е честа појава во многу земји. Но, бакшишите во САД честопати изгледаат доста големи за луѓето кои доаѓаат од други земји, бидејќи може да достигнат до 25%. Освен на келнери тука бакшиши се даваат и на таксисти, туристички водичи, чувари на паркинг, фризери и слично.

9. Луѓето тука имаат ретки и кратки одмори.

Во многу други земји, луѓето уживаат во нивните одмори што траат неколку недели или дури месеци, но во САД, одморите се многу пократки и не се толку чести. Се чини дека Американците не можат целосно да уживаат во своето слободно време дури и кога ќе го добијат.

Една неодамнешна анкета покажа дека до 56% од работниците не можат да престанат да размислуваат за работата за време на нивните одмори. Тие проверуваат е-пораки, одговараат на повици и проверуваат во канцеларијата, наместо само да се релаксираат и забавуваат.

Сподели на Facebook
пати видено