Секоја година, патувањето станува се повеќе и повеќе прифатливо: авионските билети стануваат поевтини, а исто така поевтини се и хотелите и турите. Но, дали некогаш размислуваме како локалните жители се чувствуваат кога улиците се преполни со посетители?

Не сите туристи се учтиви и спремни да ги почитуваат традициите и историските вредности на другата земја. Новите забрани и ограничувања зборуваат сами за себе.

1. Туристите за „само еден ден“ во Венеција ќе мора да платат данок.

Локалните луѓе од овој антички град се уморни од туристичките толпи: буквално ги блокираат улиците и локалните жители не можат да одат на работа или дома после работен ден. Затоа, од 1 мај, ќе мора да плаќате пари за влез во градот. Туристите кои доаѓаат во Венеција да пловат во гондола ќе мора да платат 3 долари. Секој кој се обидува да избегне плаќање ќе плати парична казна од 450 долари. Ова важи само за посетители на 1 ден, оние кои престојуваат во хотел имаат пресметан данок во хотелската понуда.

2. На плажите на Филипините е забрането пушење, јадење и градење на песочни замоци.

Властите на Филипините мораа да ги затворат плажите на островот Боракај во период од 6 месеци за да ги исчистат. Тоа ги чинело речиси 20 милиони долари. Сега тие се подготвени да ги пуштат туристите повторно, но не во толку голем број и само ако не ѝ наштетуваат на природата. На плажите, строго е забрането пушење, пиење алкохол, па дури и јадење. И природните пејзажи треба да останат какви што се, што значи дека децата не можат да градат песочни замоци.

3. Во Тајланд ќе ве казнат доколку користите пластични кеси.

На островот Ко Самет во Тајланд не можете да употребувате пластични кеси или садови. Ако го прекршите ова правило, ќе платите парична казна. Новите ограничувања беа поставени бидејќи островот бил неверојатно уништен. Речиси 1.500 туристи доаѓаат секој ден. Откако ќе заминат, националните паркови се полни со различни пакувања, шишиња и друго ѓубре.

4. На Бали, шетањето во бикини може да биде забрането наскоро.

Луѓето од овој индонезиски остров се жалат на туристи кои шетаат во костими за капење и се фотографираат пред храмовите. Значи, од 2018 година, локалните власти сериозно размислуваат да забранат носење бикини и да го ограничат пристапот на светите места за туристите.

5. Во Русија, бројот на хостели ќе се намали.

Во 2018 година, во Русија беа отворени голем број хостели. И повеќето од нив се во обични станови: инвентивни домаќини ставиле повеќе кревети во собите и почнале да ги изнајмуваат. Соседите се соочуваат со постојана бучава и многу непознати луѓе. Но, во 2019 година, хостелите во станбени згради, најверојатно, ќе бидат нелегални. Што ќе значи ова за посетителите? Тие ќе мора да резервираат соби во правни хостели.

6. Само на 300 луѓе годишно ќе им биде дозволено да се искачат на Монт Еверест.

Во 2019 година и следните години, ќе бидете во можност да се искачите на Монт Еверест само во пролет. Исто така, постојат ограничувања за бројот на планинари – не повеќе од 300 луѓе годишно. Оваа одлука беше донесена откако локалните власти мораа да ја исчистат планината: во 2018 година на планината беа собрани околу 8,4 тони ѓубре и измет. Сега ќе има контејнери и тоалети.

7. Во Холандија, на велосипедистите не им е дозволено да зборуваат на телефон.

Посетителите кои изнајмуваат велосипеди ќе мора да престанат да зборуваат по телефон додека се возат. Ако не го сторат тоа, ќе мора да платат парична казна од 250 долари. Пред тоа во Холандија беше нелегално да се зборува за време на возење, но од јули 2019 година истиот закон ќе се применува и за велосипедисти. Причината е едноставна: бројот на несреќи е зголемен.

8. Во Фиренца, туристите не можат да јадат или да се одморат на улица.

Овој град го посетуваат повеќе од 10 милиони луѓе од различни земји секоја година. Пред тоа, немаше место во Фиренца, каде што немаше уморни туристи кои се одмараат и јадат сендвичи. Градските власти одлучија дека ова однесување има негативно влијание врз изгледот на Фиренца и од 2018 година е незаконски да седат на скалите и да јадат надвор. Овој закон се применува само за 4 улици во центарот на градот и ако го прекршите овој закон, ќе мора да платите 500 долари.

9. Во Рим туристичките автобуси се ограничени и историските локации се внимателно набљудувани.

Од јануари 2019 година, центарот на главниот град на Италија е затворен за туристички автобуси. Ова беше направено со цел да се заштити историското наследство и да се намалат нивоата на бучава и загадување на воздухот. Исто така, властите во Рим ќе ја направат казната за вандали построга, како на пример за оние кои земаат парчиња од Колосеумот или за оние кои се капат во фонтаните.

Сподели на Facebook
пати видено