1,3 милијарди тони храна пропаѓа годишно и над 100 милиони животни умираат затоа што јадат пластика. Крајно време е да застанеме и да размислиме за нашите постапки.

Не, не можеме да ги промениме сите наши навики веднаш, но дефинитивно можеме да започнеме со мали нешта и да работиме заедно за да ја спасиме нашата планета.

1. Производство на храна што никогаш не се конзумира

Според Организацијата за храна и земјоделство при Обединетите нации, една третина од храната која се произведува за човечка потрошувачка – приближно 1,3 милијарди тони, се фрла секоја година. Имајте на ум дека за да се произведе толку голема количина на храна, милиони растенија се искорнати и дрвјата се сечат низ целиот свет. Според пронајдените податоци, овошјето и зеленчукот се најмногу фрлани производи, проследени со морска храна.

2. Одмор на крстарење

Бродовите за крстарење се пловечки градови и подеднакво се загадувачки, ако не и повеќе. Податоците покажуваат дека квалитетот на воздухот на палубата на бродот е сличен на оној во најзагадените градови во светот. Се проценува дека над 50.000 Европејци умираат предвреме секоја година, како резултат на загадување врз база на брод.

Откриено е дека стапката на јаглерод на една личност се зголемува трипати кога се наоѓа на крстарење, во споредба со нивниот секојдневен живот.

3. Купување премногу облека

Модната индустрија е една од најголемите генерални загадувачи во светот и втор по големина загадувач на вода. Индустријата е исто така одговорна за исцрпување на нивото на водата. Памукот, кој е најпопуларен во облеката, е исто така многу жедна култура. Количината на памук потребна за производство на една кошула бара околу 2.700 литри вода. Оваа сума е еднаква на она што едно лице го пие за 2 и пол години.

Синтетичките влакна како полиестер имаат помало влијание врз водата од памукот, но произведувајќи ги се испуштаат повеќе стакленички гасови по килограм. Фабриките за производство на полиестер пуштија околу 1,5 трилиони стакленички гасови во 2015 година, што е еднакво на она што 185 електрани кои користат јаглен произведуваат годишно.

Затоа, следниот пат кога размислувате да купувате нова облека, запомнете дека еден од 9 луѓе ширум светот нема пристап до безбедна вода и околу 4,6 милиони луѓе умираат секоја година заради загадување на воздухот.

4. Пуштање на вода во тоалетот

Можеби звучи грозно, но во реалноста, не е услов да пуштате вода секој пат кога ќе уринирате. Можете да го направите тоа можеби секој втор пат. Една студија од 1999 година открила дека испирањето на тоалетот носи околу 27% од дневната потрошувачка на вода на една личност – споредете го ова со други активности со вода, како што е перење алишта, што претставува 22%, додека тушевите учествуваат со 17%.

5. Користење стапчиња за еднократна употреба

Азиската кујна е вкусна. И нема сомнение дека е многу популарна. Но стапчињата за јадење имаат огромно негативно влијание врз животната средина. Само во Кина, секоја година се прават околу 80 милијарди парови дрвени стапчиња за еднократна употреба. За да се задоволи оваа огромна побарувачка, секоја година се сечат околу 4 милиони дрвја. Ова големо уништување на шумите има многу погубни последици.

6. Пиење кафе

Кафето е популарен пијалок, а неговите придобивки се добро документирани. Една студија исто така открила дека пиењето кафе може да го зголеми животниот век на една личност за 2 години. Но, лошата вест е дека индустријата за кафе не е еколошка. Фирмите во светот сега се поштетни за животната средина од кога и да било. Исто така, зголемената популарност на кафето предизвика големо уништување на шумите на големи дрвја кои промовираат биодиверзитет. И, тогаш има чаши од хартија за еднократна употреба што се користат за нивно сервирање. Овие, исто така, придонесуваат за големо уништување на шумите.

7. Користење на влажни марамчиња

Влажните марамчиња може да бидат погодни, но тие не се пријатели на околината. Во 2015 година, Гардијан ги нарече „најголемиот негативец“ на животната средина.

Повеќето од овие влажни марамчиња содржат пластика, која стигнува до океанот. Потоа ги консумираат морски суштества, кои мислат дека се медузи, што на крајот доведува до нивна смрт. Многу луѓе ги фрлаат во тоалетот, предизвикувајќи блокада на канализацијата бидејќи тие не се распаѓаат лесно. Откриено е дека влажните марамчиња зафаќаат околу 93% од материјалот што предизвикува блокада на канализацијата.

Исто така, многу од овие марамчиња содржат опасни хемикалии кои можат да предизвикаат осип кога се користат.

8. Користење на батерии за еднократна употреба

Батериите за еднократна употреба што ги користиме во часовници и калкулатори, дури и оние што се полнат, што ги користиме во лаптопите, телефоните и другите гаџети се исклучително штетни за околината. Тие содржат еден или повеќе од следниве исклучително токсични метали: кадмиум, олово, цинк, манган, никел, сребро, жива и литиум, како и киселини на батеријата.

Кога тие се отстранети, овие батерии се одговорни за загадување на воздухот, затоа што кога ќе започнат да се распаѓаат, тие се подложени на фотохемиска реакција која ослободува стакленички гасови што водат до глобално затоплување. Овие штетни хемикалии, исто така, се апсорбираат од почвата и предизвикуваат загадување на почвата што може сериозно да влијае на вегетацијата и животниот век на почвата.

9. Бричење со помош на бричеви за еднократна употреба

Бричењето се смета за составен дел на личната хигиена од многу луѓе. Затоа, не е изненадување што овие производи се во голема побарувачка. Всушност, неодамнешниот извештај покажува дека во 2018 година, 163 милиони потрошувачи во САД користеле бричеви за еднократна употреба. Овие жилети се состојат од пластика и гума кои не се биоразградливи и претежно завршуваат на депонии и не се рециклираат.

Сподели на Facebook
пати видено