За правилно да се грижите за вашето здравје, треба да се подложите на целосен медицински преглед еднаш годишно. Сепак, состојбата на телото треба да се почитува во периодите помеѓу закажаните посети на лекарот.

За да го направите ова, постојат тестови кои можат да откријат сериозна болест пред да се појават првите симптоми и истте можете да ги направите сами во вашиот дом.

1. Срцеви и белодробни заболувања

Наместете ги вашите прсти според сликата погоре. Дали го гледате малиот простор во вид на дијамант помеѓу ноктите? доколку го имате тогаш најверојатно се е во ред со срцето и крвните садови.

Немате простор меѓу ноктите? Задебелување на фалангите на прстите е резултат на ниска содржина на кислород во крвта Дефицитот на кислород може да има многу причини. На пример, болести на срцето, белите дробови или воспаление на гастроинтестиналниот тракт.

2. Мозочен удар и деменција

За овој тест ќе ви треба штоперица (имате на мобилниот телефон). Подигнете ја едната нога така што бутот да е паралелен на подот, и забележете го времето. Можете ли да издржите 20 секунди или повеќе? Одлично: нема да добиете мозочен удар и рана деменција. И обратно: тешкотии со балансирање на една нога зборуваат за можна штета на малите крвни садови на мозокот.

3. Анемија

Застанете пред огледалото, повлечете го долниот очен капак. Нормално, неговата боја е светло розова. Меѓутоа во случај на анемија, внатрешниот очен капак има бледо розова или дури жолтеникава нијанса. Анемијата е резултат на недостаток на хемоглобин. Мускулите и ткивата на телото добиваат малку кислород и не можат да работат со 100%. Ако забележите бледило, замор или недостаток на здив, тогаш подобро е да направите соодветни анализи.

4. Хормонален дебаланс и дефицит на микронутриенти

Губење на косата е природен процес. Лекарите велат дека секој ден губиме од 50 до 100 влакна. И не грижете се за ова. Но, со цел да се разбере кога е време да се вклучи алармот, можете да направите едноставен тест.

Косата треба да биде сува и чиста. Земи мала влакно со прстите и повлечете. Само не вршете прекумерни напори. Ако имате 2-3 влакна во вашата рака, тогаш сè е нормално. Но, ако има повеќе тогаш треба да посетите трихолог.

За опаѓање на косата има многу причини: од стрес и несоодветна грижа до сериозни здравствени проблеми. Косата станува потенка поради хормоналната нерамнотежа или недостатоците во исхраната. И овој симптом не може да се игнорира.

5. Карпал тунел синдром

Овој тест ја открива професионалната болест на канцелариски работници, уметници и моторџии- Карпал тунел синдром.

Подигнете ги рацете така што вашите лактите ќе бидат паралелни со вашето лице. Поставете ги палците на страна како на сликата, а со останатите прсти обидете се да достигнете до крајот на дланката. Останете во оваа позиција 1-2 минути. Ако почувствувате пецкање, вкочанетост или болка во зглобовите и прстите, ова може да биде знак за Карпал тунел синдром.

Карпал тунел синдромот се јавува кога околното ткиво го стега средниот нерв. Без навремен третман, болката и вкочанетоста само ќе се интензивираат и моторните способности на рацете ќе се влошат.

6. Дијабетес

За да го спроведете следниот тест, ќе ви треба помош. Побарајте од вашиот помошник молив со гума за бришење од другата страна. Помошник треба да ја допре ногата и прстите со остриот и тапиот крај на моливот за возврат. Можете ли, без да гледате, да кажете со која страна од моливот сте биле допрени?

Ако не ги почувствувате допирите во целост, тогаш малите нервни завршетоци на нозете работат слабо. Намалена чувствителност може да укажува на невропатија – оштетување на нервите поради дијабетес.

7. Проблеми со артериите

Во лежечка положба, подигнете ги нозете под агол од 45 ° и држете ги така неколку минути. Сега проценете ја бојата на нозете. Многу бледи (речиси бели) нозе и прсти се знак на слаб проток на крв поради затнати артерии. Промената во бојата може да влијае само на еден екстремитет или да се прошири на двете нозе.

8. Слух

За овој тест ќе мора да се затворите во тивка просторија. Доближете ја раката до увото, спојте ги прстите и почнете да ги триете. Дали го слушате звукот? Сега полета оддалечувајте ја раката додека растојанието од увото до прстите не достигне 15 см. Сè уште го слушате звукот на триење? Честитки, Вашиот слух е во ред. Не заборавајте да ја повторите постапката и со другото уво.

9. Предиспозиција кон болести на срцето и крвните садови

За да го поминете овој тест, ќе мора да ја напуштите куќата. Одете по скалите (8-12 скалила), пејте песна. Можете да зборувате по телефон или да читате песна. Главна работа – немој да молчите. Ако срцето ви скока од градите, а дишењето се губи, тогаш кардиоваскуларниот систем и белите дробови не можат да се справат со товарот.

Сподели на Facebook
пати видено