Постојат места на нашата планета во кои се случуваат чудни и необјасниви работи. И иако тие се намалуваат (науката не спие), нешто друго навистина може да нѐ изненади.

Станува збор за мистични места кои кријат одредена тајна, која сѐ уште не може добро да се разоткрие. Доколку сте љубители на мистерии мора да ја прочитате оваа статија.

Ирска, древна камена структура на Њугренџ

Недалеку од Даблин, постои древна камена структура (постара од египетските пирамиди). Се верува дека ова е погребно место, но ова е само една од верзиите. Според друга станува збор за опсерваторија. Сѐ уште не се знае точно што значи натписот на камењата, како е изграден овој комплекс и за какви цели.

Велика Британија, Гластонбери кула

Според легендата, во 1191 година, монасите од Островот Гластонбери откриле саркофази со остатоците на Артур и неговата сопруга Гиневир. Според ископувањата, во III век п.н.е. e. навистина постоела голема келтска населба. И бидејќи во тоа време имало многу поплави, ридот се претворил во недостапен остров.

Напуштеното село Растес во Русија

Според легендата, луѓето кои живееле Растес исчезнале без трага, оставајќи ги своите лични предмети во домовите. Во текот на изминатите 30 години, на местото на поранешното село, очевидци забележале НЛО и други необјаснети паранормални активност. Досега никој не го проучил феноменот на оваа област.

САД, легендата за куќата Винчестер

Куќата била изградена во 1884 година од вдовицата на Вилијам Винчестер (син на Оливер Винчестер, креаторот на истоимената пушка) Сара. Според легендата, вдовицата, измачена од проклетството што се случило врз семејството поради луѓето убиени од оружјето наредила да се изгради куќа каде што ќе ги смести сите лути духови. Во оваа куќа скалите не воделе никаде а и прозорците биле на чудни места. Всушност, сите огромни средства на вдовицата биле вложени во изградбата и постојана промена на овој голем замок.

Москва, Голосовска клисура во резерватот „Коломенское“

Според една од легендите, во оваа клисура луѓето се губеле во зелена магла, а кога маглата исчезнувала, дозналаве дека поминало многу повеќе време отколку што мислеле, понекогаш и децении.

Чешка, Катакомбите Јиглави

Во овие катакомби луѓето забележуваат неверојатни феномени. На пример, археолозите снимиле звук на органот, а во еден од премините забележале скалило кое емитирало црвено светло. Науката сè уште не може да објасни што е, но исклучува масовни халуцинации.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.

Сподели на Facebook
пати видено