Живееме на неверојатна планета со различна клима, природа, луѓе и креации. На пример, територијата на Бангладеш е 118 пати помала од територијата на Русија, а населението е многу поголемо.

Сите овие контрасти го разгоруваат умот, прават да останеме зачудени и да размислуваме колку е различен животот на луѓето низ целата Земја.

Пат во ЈАР ги одвојува богатите од сиромашните

Таков контраст може да се види во градот Јоханесбург, каде од богатсво до сиромаштија има само неколку метри.

Густина на население во Монако и Русија

Намиб пустината се среќава со Атлантскиот Океан

Името „Намиб“ буквално се преведува како „место каде што нема ништо“. Оваа пустина е неверојатно сува и речиси ненаселена. Додека Атлантскиот Океан е полн со разновиден животински свет.

Минатото и иднината во една фотографија

На фотографијата е прикажана катедралата Св. Василиј изградена во 1561 година и деловната област Москва-Сити во Русија.

Најсувото и највлажното место на планетата

Најсувата пустина на Земјата – Атакама – се наоѓа покрај брегот на Чиле. Додека во селото Мосинрам во Индија – бујна вегетација, водопади и пештери, издлабени со постојани врнежи.

Разликата од неколку милиони во една фотографија

Нивото на економска нееднаквост е постојано. Карл Маркс верувал дека богатите стануваат побогати, а сиромашните стануваат посиромашни, средната класа исчезнува. Во моментов, најголем степен на нееднаквост има во земјите од Јужна Америка и Јужна Африка.

Во исто време (во јануари) некаде е многу ладно, а некаде е неверојатно жешко.

Далол е повеќе како место од друга планета, поради високите температури. Тука има и езера, но мирисаат киселина, а поради постојаната топлина ова место изгледа како пекол. Во селото Ојмјакон во Јакутија владее студ и мраз, но и покрај неверојатно ниските температури сѐ уште има луѓе кои живеат таму.

Бонус: кога природата се сретнува со цивилизацијата

Сподели на Facebook
пати видено