Кренете рака ако никогаш не сте го доживеале стресот на лоша интернет конекција. Понекогаш, проблемот потекнува од поставките на рутерот или лошата услуга што ја нуди наемната компанија.

Но, поголемиот дел од времето, лоша WiFi врска се појавува поради специфични предмети или мебел што ги имаме дома, кои се премногу блиску до рутерот или нашите компјутери.

1. Метални површини и мебел

Металот е спроводник, што значи дека апсорбира електрична енергија. Бидејќи вашиот WiFi зарачи електромагнетни бранови, секоја метална површина или објект во вашата куќа ќе ги спречи ширењето на брановите. Ако сакате вашата интернет конекција да работи без проблеми, потребно е да го ставите рутерот подалеку од метал.

2. Тули и камени ѕидови

Некои типови ѕидови го запираат вашиот WiFi сигнал. Меѓу најчестите материјали кои спречуваат сигурна врска се мермер, цемент, бетон, малтер и тула. Ова објаснува зошто во куќи од 2 ката луѓето обично се соочуваат со многу слаба интернет конекција на еден од катовите. За да го надминете ова, поставете го вашиот рутер во отворена област и подалеку од ѕидови.

3. Огледала

Материјалот кој ни овозможува да го видиме нашиот одраз во огледалото, исто така, го одразува сигналот што го емитува рутерот. Овој објект делува како штит, со што се исклучува интернет-врската.

4. Фрижидери и машини за перење

Како општо правило, електричните апарати што имаат цевки кои циркулираат вода не се многу пријателски настроени кон сигналот на WiFi. Водата може да задржи дел од енергијата од безжичните бранови, што негативно влијае на квалитетот на интернет конекцијата.

5. Божиќни светла

Шарени божиќни светла исто така може да бидат причина за слаб WiFi сигнал дома. Тие имаат чипови кои генерираат магнетно поле кое се поврзува со електричните бранови издадени од вашиот рутер. Во декември, обидете се да го задржите вашиот рутер подалеку од вашата елка.

6. Монитори за бебиња

Овие монитори генерираат 2,4 GHz, исто како WiFi. Кога 2 или повеќе уреди ја пренесуваат истата фреквенција, тие го користат воздухот за да ги испратат своите податоци наместо да пренесуваат бранови, како во случај на безжична врска. Иако мониторите обично бараат поврзување со мрежа за да функционира правилно, избегнувајте да ги ставите премногу блиску до рутерот.

7. Беспилотни летала

Беспилотните летала исто така работат на 2,4 GHz, но не сите модели генерираат такви пречки. Сето тоа зависи од количината на моќност со која секој модел треба да функционира.

8. Микробранови

Ова е уште еден уред кој има фреквентен спектар сличен на оној што го користи WiFi. Подигнете го на место кое е повисоко од нивото на микробранова печка. Ова значително ќе го намали негативниот ефект што микробрановата може да го има врз врската.

Сподели на Facebook
пати видено