Не е тајна дека некои апликации можат да ви ја „изедат“ меморијата или пак батеријата на телефонот, или дека некои автоматски наплатуваат пари, собираат податоци за кредитни картички или споделуваат лични податоци. Десетици опасни апликации се појавуваат на пазарот секој ден, толку многу што дури ниту Google Play или App Store не можат веднаш да ги следат.

Значи, безбедноста на вашите уреди и приватните информации е главно во ваши раце. Ние сме многу загрижени во врска со сајбер-безбедноста и сакаме безбедно да ги користите вашите паметни телефони. Затоа подготвивме список со апликации од кои е најдобро веднаш да се ослободите.

1. Бесплатни игри

Развојот на играта чини многу во однос на парите и напорите, па затоа ако најдете бесплатна игра, имајте на ум дека програмерите или додале многу рекламирање на апликацијата (што обично се зачувува во кеш и ја јаде меморијата на вашиот уред) или има шанса тие да ги украдат и потоа да ги продадат вашите лични информации. Значи, ако навистина сакате да преземете игра, проверете дали е добро позната или прочитајте го договорот за корисникот.

2. Апликации за брзо полнење на уредите

Постојат безброј апликации кои ветуваат дека можат да го забрзаат процесот на полнење на вашиот телефон. Факт е: ништо (вклучувајќи ги и апликациите) не може да го наполни вашиот телефон побрзо отколку што го дозволува стандардното поставување. Овие апликации создаваат само проблеми, со бесконечен проток на реклами кои понекогаш се појавуваат дури и ако екранот е заклучен.

3. Wi-Fi апликации

Бидете внимателни со бесплатните Wi-Fi апликации кои тврдат дека ви овозможуваат мапа на Wi-Fi жариштата, бесплатни Wi-Fi клучеви и мрежна заштита – откриено е дека некои од нив можат да ги крадат вашите лични податоци, вклучително и информации за кредитни картички.

4. Музички плеери од непознати креатори

Настрана од предизвикување масовно празнење на батерија, зачувување музика во меморијата, дополнување на меморијата на вашиот телефон и рекламирање како „бонус“, малку познатите апликации за музика можат да бидат штетни за вашиот телефон затоа што може да имаат вградени вируси и хакерски кодови што ги копираат вашите лични податоци.

5. Локатори

Апликациите кои бараат да пристапат до вашата локација не само што значително го скратуваат векот на батеријата на вашиот телефон, туку може да ги користат или продаваат вашите лични податоци. Апликации за навигација, апликации за испорака, игри како Pokémon Go, па дури и некои апликации од социјални мрежи ја следат вашата локација. Одвојте еден момент да ги разгледате апликациите што пристапуваат до вашата локација и да ги отстраните непотребните. И за оние апликации што ги користите, можете да ги проверите условите за користење во поставките на апликацијата и да забраните пристап до вашата локација, како што е прикажано подолу.

6. Апликации со проблеми со приватноста

Постојат голем број на апликации на пазарот кои ве замолуваат да дадете пристап до вашиот телефонски број, контакти, текстуални пораки, фотографии, локација, итн. Најпопуларните апликации за социјални мрежи имаат пристап до вашите лични податоци без дури и да го знаете тоа. Затоа, обрнете дополнително внимание кога инсталирате нова малку позната апликација за која е потребен пристап до вашите лични податоци.

7. Вградени пребарувачи

Вградените пребарувачи често се претходно инсталирани и тие понекогаш се отвораат автоматски кога ќе кликнете на некој линк. Овие програми не гарантираат заштита на лични податоци или заштита од вируси и тие значително го успоруваат оперативниот систем на вашиот телефон.

8. Бескорисни апликации

Да бидеме искрени, сите ги имаат оние апликации што ги немаат отворено некое време, па дури и оние апликации што биле заборавени веднаш по преземањето. Не е тајна дека премногу апликации на телефон го скратуваат векот на траење на батеријата, го успоруваат системот и, воопшто, многу го одвлекува вниманието. Затоа, одвојте малку време и ослободете се од оние што не ги користите!

Сподели на Facebook
пати видено