Во време кога последиците од климатските промени се зголемуваат со секоја измината минута, проекти како Големиот зелен ѕид ни даваат зрак надеж за иднината. Целта на оваа иницијатива предводена од Африка е да се засадат и израснат дрвја долж 8.000 километри низ целиот континент, потенцијално да ги запрат климатските промени, да спречат ширење пустината и да се подобри животот на милиони луѓе кои живеат во тие региони.

Видејќи Големиот зелен ѕид е веќе 15% завршен и го носи животот во напуштените области како никогаш порано ние сме супер-оптимистички во врска со нашите шанси против битката со климатските промени и едвај чекаме да ја споделиме оваа приказна со вас.

Идејата за создавање зелен ѕид направен од дрвја потекнува од средината на минатиот век, за прв пат предложена од англискиот шумар и активист, Ричард Сент Барбе Бејкер. Сепак, во 2007 година овој проект, всушност, се реализирал и денес, почнуваме да ги гледаме првите резултати од оваа иницијатива.

Досега се оживеаја 40 милиони хектари напуштено земјиште, што обезбедува дополнителни 500.000 тони жито годишно, што е доволно за да се прехранат 2,5 милиони луѓе. Ако проектот продолжи да се развива со ова темпо, тој ќе понуди спас за некои од најсиромашните региони во Африка, вдишувајќи живот во пустината.

Големиот зелен ѕид треба да се протега на 1.927.421.975 милијарди акри и тој е дом на 232 милиони луѓе. Не само што градењето на Големиот зелен ѕид ќе го врати животот во многу напуштени области во Африка, туку ќе и помогне и на економијата на 11-те држави низ кои што ќе поминува.

Илјадници луѓе садат дрвја и директно се вклучуваат во проектот преку иницијативата „Зелени работи“. Ова е долгорочен проект и сигурно ќе трае повеќе од една деценија. Со што ќе обезбеди сигурност во работата за луѓето кои работат на овој проект, со што ќе се намали миграцијата во Африка.

Откако ќе се заврши, Големиот зелен ѕид ќе предизвика повеќе позитивни промени на африканскиот континент, вклучувајќи:

  • Решавање на проблемите со опустинување, деградација на земјиштето и суша
  • Рехабилитација на околу 8.687 квадратни милји деградирана земја во сушните региони за земјоделски цели
  • Создавање на поодржливи екосистеми на области на Сахара и Сахел преку природни ресурси како вода, почва, вегетација и фауна
  • Секвенцирање на 250 милиони тони јаглерод, ефикасна борба против климатските промени и загадувањето на воздухот.
  • Драстично подобрување на условите за живот со создавање 10 милиони работни места во сиромашните региони
  • Безбедност на храна за 20 милиони луѓе кои страдаат од глад секоја година

Целта е Големиот зелен ѕид е да се заврши до 2030 година и да се вратат 247.105.381 акри тековно напуштена земја. За да се исполни таа цел, ќе треба да се обноват 10 милиони хектари секоја година. И штом ќе се заврши, Големиот зелен ѕид ќе стане најголемата жива структура на планетата, градејќи подобар свет за нови генерации.

3 пати поголем од големината на Големиот корален гребен, Големиот зелен ѕид е предодреден да стане осмото чудо на светот.

Сподели на Facebook
пати видено