На Земјата има многу чудни места во кои има чуда на природата, наспроти нашето гледиште за светот. Некој ја гледа интервенцијата на вонземјани и други светски сили, а научниците ги удираат главите за да најдат рационално објаснување.

Понекогаш, се разбира, успеваат да го направат тоа, но Земјата не е подготвена да ги открие сите нејзини тајни.

Вулкан Кава Иџен

Ова е единствениот вулкан во светот со сина лава кој се наоѓа на островот Јава. Овој необичен феномен се објаснува со ослободување на голема количина на водороден сулфид, кој на температура од 600 ° гори во син пламен и како да тече по падините. Ова чудо на природата се гледа само ноќе.

Пловечкиот остров Око

Остров со такво незаборавно име е скриен во мочуриштата на Аргентина. Островот е потполно кружен и ротира околу својата оска. Сè уште нема рационално објаснување за ова чудо на природата.

Паркот на камењата кои ѕвонат

Во Пенсилванија, постои парк во кој многумина патуваат, вооружени со чекани. Кога ќе удрат по камењата со нив тие испуштаат звуци како ѕвоно. Камењата се од обични карпи, а научниците сè уште не можат да објаснат зошто се појавуваат такви звуци.

Двојното дрво во Пиемонт

Во Италија има дрво што стана вистинска атракција. Всушност, тоа се 2 дрвја: црница, а на врвот цреша. Црешата некако успеала да се смири на врвот, земајќи корени низ шупливото стебло на црница и да стигне до земјата. Но, најмногу изненадува фактот што и двете растенија достигнаа големина, ги проширија гранките до 5 метри и долго време хармонично се ширеа.

Плажа во море

По поплавата, жителите на индиската држава Керала откриле неочекувана карактеристика на плажата Понани: песокот се протегал еден километар длабоко во Арапското Море. Ова место веднаш било преплавено со мноштво љубопитни луѓе кои сакале да одат по морето и да фотографираат.

Шумата Вотовара

Ова мистериозно место се наоѓа во Карелија, Русија. Планината и нејзината околина се многу морничава глетка: суви, извртени дрвја и бизарни камени блокови. Тука раснат 100-годишни борови, чија висина може да достигне само 1 м, речиси нема животни и птици, а езерата се ненаселени. За жал, тајната на Вотовара сѐ уште не е решена од страна на научниците.

Дупка на ѓаволот

Во државата Невада има геолошка формација, која сè уште не е целосно разбрана. Таа е тесна (1-5 м) бездна без дно, бидејќи нејзината длабочина не е утврдена. Откако се спуштиле 90 метри, научниците откриле подземен резервоар, кој се наоѓа на длабочина од 230 метри, а пештерите не можеле да се испитаат понатаму: поради некоја непозната причина, камерите се исклучувале. Во близина на амбисот и луѓето се чувствуваат лошо. Ова се должи на емисиите на метан, изворот на кој сѐ уште не е утврден.

Скаменувачкиот бунар

Во Обединетото Кралство има чуден извор, чии води ги претвораат предметите во камен. Претходно, се сметало за вештерство и луѓето верувале дека со допирање на водата, тие ќе станат карпи. Но, сега научниците открија дека предметите едноставно се прекриени со карпеста школка поради минералите кои се толку изобилни во водата што е строго забрането да се пие.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.

Сподели на Facebook
пати видено