Во светот има околу 500 илјади острови, а само неколку стотици од нив се населени од луѓе. На најситните острови, една мала куќа и неколку дрва тешко можат да се вклопат, но ова е доволно за да избегате од вревата на градот и луѓето и да уживате во долгоочекуваната тишина.

Многу такви острови се отворени за туристи, а некои се во приватна сопственост, но ако имате желба и можност да ги посетите, секогаш можете да преговарате со сопствениците и да направите ексклузивна екскурзија во нивниот мал и пријатен свет.

1. „Доволно простор“, САД

„Доволно простор“- Остров со такво оригинално име е најмалиот во светот на кој живеат луѓе. Во 1955 година тој бил купен американското семејство Сајзленд и изградиле двоспратна куќа, засадиле дрво и ставиле три столчиња. Сето ова се наоѓа на површина од околу 306 квадратни метри. Островот се наоѓа на реката Св. Лоренс во Њујорк, САД.

2. Остров Свети Ѓорѓи, Црна Гора

Островот Св. Ѓорѓи се наоѓа во Которскиот залив во Црна Гора. Речиси целата област (0.0032 квадратни километри) зазема мала опатија, која постои на островот од 1166 година. Денес, овде живеат само неколку монаси, кои примаат верници и туристи.

3. Пловечки острови, Перу, Боливија

Индијанците од Уру вешто создаваат вештачки острови на трска неколку векови на езерото Титикака во Јужна Америка. Денес постојат околу 120 такви пловечки острови со пријатни еко-куќи, па дури и електрична енергија од соларни панели.

4. Лорето, Италија

Лорето е мал остров на езерото Изео во Ломбардија, Италија. Во 1910 година тука бил изграден замок во нео-готски стил, мала градина и мал светилник. Денес островот е во приватна сопственост.

5. Висовац, Хрватска

Висовац е мал остров (170 х 120 м) во Хрватска, сместен на реката Крка. Тука се наоѓа мал манастир од XVII век со вредна збирка стари книги. Денес островот е отворен не само за верниците, туку и за туристите.

6. Вилхелмштајн, Германија

Вилхелмштајн е вештачки остров (12,5 илјади квадратни метри) на езерото Штајнхудер Мер во Германија. Вилхелм Шаумбург-Липе во XVIII век наредил да се создаде овој остров и да се изгради тврдина на истиот. Денес, можете да стигнете тука со брод од блиското село Штајнхуде.

7. Мон Сен Мишел, Франција

Мон Сен Мишел е мал остров со непробојна тврдина и манастир на северозападниот брег на Франција. Првите жители на островот се населиле во 709 година, а денес неколку десетици луѓе постојано живеат тука и доаѓаат стотици туристи. Островот се наоѓа на карпа, чиј периметар е само 1 км. Централното место е окупирано од опатијата од околу 55 илјади квадратни метри. м, во која денес живее заедница на бенедиктинци.

8. Бјарнари, Исланд

Бјарнари е остров од само 0,32 квадратни километри, сместен во Атлантскиот Океан на јужниот брег на Исланд. Целиот остров е покриен само со трева, а во центарот има мала куќа, во која живеат само 3 лица. Денес можете да дојдете до него само со хеликоптер.

Сподели на Facebook
пати видено