Овие осум луѓе се  познати на светот по своите неверојатни вештини, таленти и придонес во општеството, но секој од нив имал и друга страст која иако ја негувале не успеала да го освои светското внимание.

Пол Њуман

Иако е еден од најпосакуваните актери во историјата на Холивуд, во некои кругови Пол Њуман бил познат со нешто друго – трки со автомобили. Од 1970-тите, Њуман е возач на Bob Sharp Racing Team и е член на Клубот на спортски автомобили.

Хеди Ламар

Хеди Ламар била најпопуларна како актерка, но нејзините интереси биле разновидни. Откако живеел во Америка, Ламар го посветил своето време на науката и работела на создавање на „Метод за проширување на спектарот“, првично користен за време на Втората светска војна, а подоцна и како претходник на Bluetooth и Wifi.

Чарлс Линдберг

Чарлс е првиот човек кој го прелетува Атнантикот. Пилотот бил заинтересиран за биологијата, а особено за медицината. Неговиот близок роднина имал проблеми со срцето, а Линдберг многу време посветил на проучување и барајќи третман за некои од нив. Тој и хирургот Алексис Карел, кој е добитник на Нобеловата награда, ја создаваат перфузионата пумпа која што помага во идните кардиохируршки операции.

Луис Карол

Можеби ќе бидете изненадени кога ќе дознаете дека авторот на „Алиса во земјата на чудата“ всушност бил професор по математика на Универзитетот Оксфорд, каде што создал различни логички задачи, од кои некои сè уште се користат и денес.

Александар Бел

По измислувањето на телефонот, Бел ги насочува своите вештини на друга идеја- летањето. Тој придонел за теоријата на летање и дури им понудил совети на браќата Рајт, за чија што машина Бел сметал дека била премногу опасна за да успее.

Чарлс Дарвин

Иако е познат по создавањето на теоријата на еволуцијата, Дарвин имал друга страст – геологија. Освен што ги проучувал живите суштества, за време на патувањата, собирал и проучувал разни карпи и карпести формации.

Тони Бенет

Кога не ја забавува публиката со свој глас, Тони Бенет придонесува за развој на уметноста на друг начин – цртање. Со текот на годините, Бенет го доби своето име во оваа сфера, благодарение на четките и врвните вештини. Тој ги потпишува неговите дела со неговото целосно име Ентони Доминик Бенедето.

Хамфри Богарт

Пред започнувањето на својата актерска кариера, Богарт заработувал пари со играње шах. Тој станал толку добар што еднаш дури се соочил против светскиот шампион. Познатата шаховски сцена во Казабланка била додаден со инсистирањето на Богарт за да го покаже својот талент во играта.

Сподели на Facebook
пати видено