Глобалното затоплување, загадувањето на воздухот, недостатокот на природни ресурси – побарувачката за решавање на еколошки проблеми постојано се зголемува со секоја нова деценија.

Добрата вест е дека научниците и производителите на различни производи од целиот свет постојано се обидуваат да смислат нови методи за да ја спасат нашата планета.

1. Пластика која може да се јаде

Пластиката е извор на многу еколошки проблеми. Со цел да се спречат разни болести и тековното загадување на животната средина, научниците смислиле начин како да се префрлат на производство на пластика која може да се јаде, направена од алги.

Таа е безбедна и за луѓето и за животните. Постојат 2 големи индонезиски компании кои во моментов го произведуваат овој тип на пластика. Тие прават сè од чаши и сламки до пластични кеси за супермаркети.

2. Осветлување за оддалечените области на планетата

Еве уште една одлична идеја – да се обезбеди прифатливо улично осветлување во места каде што нема систематско напојување. Лесните цевки од проектот „Liter of Light“ се направени од ставање на мал соларен панел и диоди кои емитуваат светлина во користени пластични шишиња. Тие веќе се користат во Бангладеш, Кина, Доминиканската Република и други земји.

3. Паста за заби и шампон без пакување

„Nohbo drops“ се капки шампон без пластична амбалажа. Една капсула, долга околу 2 сантиметри, е доволна за да се измие косата од било која должина. Можете исто така да купите паста за заби во облик на таблети – „Bite Toothpaste Bits“. Овој вид паста за заби е произведен и од компанијата „Lush“.

4. Јаглен направен од измет

Многу куќи во Кенија немаат канализациски систем. Луѓето треба да користат улични тоалети, да копаат дупка во земјата за да ги исфрлат фекалиите. Ова предизвикува појава на анти-санитарни услови. Дијареата е една од главните причини за смрт кај децата помлади од 5 години во Кенија. Проблемот со намалување на дрвјата е исто така еден од најголемите проблеми во оваа земја, бидејќи 8 од 10 домаќинства користат јаглен за готвење.

Компанијата Sanivation неочекувано излезе со решение за двата проблеми истовремено – тие инсталираат специјални тоалети во куќите, а потоа го рециклираат човечки измет во јаглен. Затоа, тие успеваат да се борат против ширењето на бактериите и да ги зачуваат своите природни ресурси. Освен тоа, загревањето на изметот до 700 ° C помага да се елиминира лошиот мирис.

5. Уред што создава био-гас од органски отпад

Друга добра вест за оние кои ја сакаат идејата за самостојни домаќинства е создаден нов пренослив уред кој се инсталира во дворот и го трансформира органскиот отпад во природен гас.

По трансформацијата, гасот патува низ цевка до „печката“ која потоа се користи за готвење. Во рок од 24 часа, овој уред произведува доволно гас за 2 часа непрекинато готвење.

6. Печки и скари без чад: BioLite

Според Светската здравствена организација, околу 4 милиони смртни случаи годишно се поврзани со болести кои се предизвикани од користење на печки и скари на керозин. Ова прашање сега може да се реши со помош на нова конструкција за скари која значително ги намалува емисиите на чад.

7. Уреди за пумпање на јаглерод диоксид од воздух

Нивото на јаглероден диоксид во атмосферата продолжува да расте. Денес неколку компании се занимаваат со развој на објекти кои ќе пумпаат и рециклираат јаглероден диоксид. Бил Гејтс инвестираше во една од овие компании.

Со цел да се избегне заканата од глобалното затоплување, неопходно е да се испумпаат околу 10 гигатони јаглероден диоксид годишно.

8. Тоалет кој помага да се користи водата од чешмата два пати

Овој концепт „Еко бања“ беше создаден од корејскиот дизајнер Јанг Ву-Сеок. Тој ни овозможува да ја користиме водата од мијалникот два пати. Инсталацијата овозможува искористената вода од чешма да се складира во една од 2 тоалетни резервоари (една со искористена вода и еден со свежа вода). Секој резервоар има посебно ниво и LED светло врз него што покажува кога резервоарот е полн. Значи луѓето можат да ја користат водата што доаѓа од мијалникот секогаш кога е полн.

Бонус: „Големиот зелен ѕид“ во Африка

„Големиот зелен ѕид“ е проект предводен од Африканската унија. Опустинувањето на пустината Сахара продолжува да расте со секоја деценија, а вештачкото садење на дрвјата може да ја забави понатамошната дехидрација на почвата. Вкупната должина на „ѕидот“ ќе биде околу 8.000 километри, а неговата ширина ќе биде околу 16 километри. Околу 15% од сите планирани дрвја веќе беа засадени минатата година.

Сподели на Facebook
пати видено